Celstraf voor oud-docent na ontucht met 15-jarige leerlinge

Beeld uit de rechtbank
Beeld uit de rechtbank © Jos Schuurman/FPS
Een 59-jarige voormalig docent van het Zernike College in Groningen is veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij pleegde in 2014 ontucht met een toen 15-jarige leerlinge over wie hij zich ontfermd had.
Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdag bepaald, meldt RTV Drenthe.
De oud-leraar aardrijkskunde heeft de ontucht bekend. Hij was de begeleider van het 15-jarige meisje en kreeg gevoelens voor haar, zo vertelde hij tijdens de zitting twee weken geleden. Het meisje stuurde seksueel getinte foto's uit angst dat ze anders niemand meer zou hebben om mee te praten. In 2021 deed ze aangifte. Op de computer van de oud-docent zijn 453 foto's en drie video's van kinderpornografische aard gevonden.

Inbreuk op vertrouwen

De seksuele handelingen die de man bij de leerlinge verrichtte waren op zijn initiatief, zo oordeelden de rechters, en daarmee heeft hij een ernstige inbreuk gemaakt op haar vertrouwen in hem.
'Een middelbare school hoort een veilige plaats te zijn voor leerlingen', aldus de rechtbank. De man had als leerkracht zijn verantwoordelijkheid moeten kennen. Dat hij zich liet leiden door zijn eigen seksuele behoeftes wordt hem zwaar aangerekend.

Behandeling

Tegen de man was door het Openbaar Ministerie dertig maanden cel waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist. De rechtbank komt lager uit, omdat het meer dan het OM rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij was vanaf 1989 docent, maar is door de school ontslagen. Ook bij andere werkgevers komt hij sindsdien niet aan de bak. Hij heeft zichzelf al onder behandeling laten stellen voor zijn seksuele voorkeur. De rechtbank vindt die behandeling belangrijk, maar merkt ook op dat hij eerder hulp had moeten zoeken.
Naast de celstraf kreeg de man een beroepsverbod voor vijf jaar. In die periode mag hij niet als leerkracht met minderjarigen werken.