Zorgbus biedt seksuele voorlichting: 'Vrouwen mogen zelf over hun lichaam beslissen'

Annette Hoogerbrugge voor de Zorgbus in Groningen
Annette Hoogerbrugge voor de Zorgbus in Groningen © Derk Bosscher/RTV Noord
De mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld rijdt met een nieuwe Zorgbus door Nederland. Donderdag stond de bus in Groningen. Met de bus geven vrijwillige artsen seksuele voorlichting aan vrouwelijke asielzoekers, die bijvoorbeeld geen zorgverzekering hebben.
Uit onderzoek blijkt dat deze ongedocumenteerde vrouwen vooral moeite hebben met seksuele gezondheid, legt vrijwillige arts Anette Hoogerbrugge uit. Bovendien worden zij vaker seksueel uitgebuit dan anderen. Daarom kwam Dokters van de Wereld op het idee van deze Zorgbus, waarmee ze naar steden kunnen afreizen om seksuele voorlichting en hulp te bieden. In Groningen kwamen meer dan tien vrouwen op spreekuur.

Geen BSN-nummer, geen verzekering

'Deze mensen hebben meestal geen BSN-nummer, dus zij kunnen geen verzekering afsluiten. Anticonceptie en abortus moeten ze zelf betalen, en voor uitstrijkjes (kankeronderzoek, red.) komen ze niet in aanmerking, want zonder BSN-nummer zit je niet in het bevolkingsregister en val je niet onder bevolkingsonderzoeken', vertelt Hoogerbrugge.
De Groningse arts Aniek Crombach schoof aan tafel in Noord Vandaag om over de Zorgbus te praten:
'We leggen uit dat je als vrouw zelf over je lichaam mag bepalen'

Speciaal voor seksuele gezondheid

De Zorgbus is speciaal gemaakt voor spreekuren over seksuele gezondheid. 'We kunnen uitstrijkjes afnemen, voorlichting geven, soa-testen doen, abortusvragen bespreken... allemaal in deze bus', vertelt Hoogerbrugge.
Het gaat niet alleen om seksuele gezondheid, maar ook om seksuele rechten. 'Dat vrouwen de mogelijkheid hebben om zelf te kiezen, of in ieder geval zouden moeten hebben om zelf te kiezen of ze wel of geen kinderen willen en wanneer. En daarbij kunnen wij anticonceptie aanbieden.'

Uitdaging

In contact komen met de juiste mensen is een uitdaging voor de organisatie, maar met behulp van lokale GGD's en stichting Inlia kunnen de dokters voorlichting geven aan mensen die het nodig hebben.
Hoogerbrugge: 'Op die manier kunnen we een voorlichting regelen, en uitleggen wat ze van ons kunnen verwachten en met welke vragen ze bij ons terecht kunnen.'