Monumentenclubs beginnen rechtszaak voor behoud Nij Nittersum

De huidige staat van Nij Nittersum
De huidige staat van Nij Nittersum © Martin Drent/RTV Noord
Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap willen via de rechter voorkomen dat Nij Nittersum in Stedum gesloopt wordt. Samen met een groep dorpsbewoners spannen ze een zaak aan tegen de gemeente Eemsdelta om het complex te redden.
Nij Nittersum is een voormalig bejaardencentrum met zestien kleine huurwoningen. Eigenaar Wierden en Borgen wil het complex slopen en er veertien nieuwe huizen terugbouwen.

'Zeldzaam'

Dit voorjaar werd duidelijk dat het complex geen monumentale status krijgt. Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap deden een aanvraag hiervoor met als doel het complex te behouden. Het gebouw staat volgens hen en de Werkgroep Nij Nittersum symbool voor de opbouw van de verzorgingsstaat.
'Het is het eerste complex dat gebouwd is voor ouderenhuisvesting na de oorlog. Daarbij is het een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Voor de provincie Groningen heeft het een grote zeldzaamheidswaarde', zeggen de organisaties.
De gemeente Eemsdelta heeft het beleid dat panden alleen een monumentenstatus krijgen, als eigenaren daar vrijwillig aan meewerken. Aangezien Wierden en Borgen het complex wil vervangen voor nieuwbouw, is daar geen sprake van.
Nij Nittersum
Nij Nittersum © RTV Noord

Voorkeur voor nieuwbouw

Ook zijn de kosten voor renovatie volgens de gemeente vele malen hoger dan nieuwbouw. Er zouden ingrijpende versterkingsmaatregelen nodig zijn, onder meer doordat het gebouw uit 1955 geen heipalen heeft. 'Daarom hebben we ons als college uitgesproken voor nieuwbouw', zei wethouder Annalies Usmany-Dallinga dit voorjaar.
Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de betrokken dorpsbewoners vinden dat de gemeente onvoldoende oog heeft voor de historie: 'Het gemeentelijke besluit is onzorgvuldig tot stand gekomen. Niet alle belangen zijn meegewogen', zeggen ze. Norman Vervat van het Cuypersgenootschap vult aan: 'Ons doel is dat het niet gesloopt wordt en dat het met respect voor het karakter wordt opgeknapt.'

Sloop gaat beginnen

Wierden en Borgen laat weten de sloop in gang te zetten, ondanks de aangekondigde rechtszaak. De corporatie wachtte nog op een bezwaarprocedure bij de gemeente, maar die is inmiddels afgerond. Binnenkort volgen gesprekken met bewoners.
Dit betekent dat de monumentenorganisaties haast hebben. Vervat hoopt dat de zaak binnen enkele maanden voor de rechter komt. 'Als we signalen krijgen dat ze op korte termijn daadwerkelijk gaan slopen, dan vragen we de rechter om op de pauzeknop te drukken totdat er uitspraak is gedaan.'
Wierden en Borgen wil tien levensloopbestendige woningen en vier gezinswoningen bouwen. Het ontwerp wordt volgens de corporatie een knipoog naar het huidige complex.
De gemeente heeft nog niet gereageerd op de aangekondigde rechtszaak.