Stakingen op komst: personeel Arriva legt werk volgende week donderdag en vrijdag neer

Een Arriva-trein
Een Arriva-trein © Arie Hut/RTV Noord
Machinisten en stewards van Arriva leggen op donderdag 15 en vrijdag 16 december het werk neer. Daardoor rijden er die dagen minder of geen treinen in Groningen en Friesland.
Vakbonden FNV, CNV en VVMC hebben Arriva donderdag ingelicht over de staking.
De bonden willen dat Arriva en andere regionale vervoerders hun personeel tien procent loonsverhoging geven, en tegelijk de werkdruk verlagen. De werkgevers boden eerder deze week vijf procent loonsverhoging aan, wat volgens de vakbonden veel te weinig is.

Eerst Friesland, dan Groningen

De staking begint donderdag 15 december in Friesland. Dat zal ook gevolgen hebben in onze provincie, omdat Fries personeel ook in Groningen diensten rijdt.
FNV-bestuurder Edwin Kuiper verwacht dat vooral reizigers tussen Groningen en Leeuwarden die dag last zullen hebben van uitvallende treinen. 'Dat traject wordt erg onoverzichtelijk, omdat er zowel Fries als Gronings personeel rijdt. Fries personeel staakt die dag, terwijl Groningse machinisten en conducteurs gewoon werken.'
De staking gaat op vrijdag 16 december verder in Groningen. Dan vallen er naar verwachting veel ritten uit tussen Groningen en Winschoten-Weener, Groningen en Veendam, Groningen en Delfzijl en Groningen en Eemshaven.
Ook tussen Groningen en Leeuwarden rijden die dag minder treinen. Maar omdat Fries personeel op 16 december niet staakt, zullen daar waarschijnlijk meer ritten gereden worden dan op andere trajecten.
Op maandag 19 december is er nog een stakingsdag. Dan legt het personeel op de spoorlijn tussen Emmen en Zwolle het werk neer. Die staking zal naar verwachting geen invloed hebben op het treinverkeer in Groningen.

'Actiebereidheid is hoog'

'De actiebereidheid is hoog', zegt Kuiper. 'Het personeel is niet tevreden met de loonsverhoging van vijf procent die de werkgevers voorstellen. Dat is eigenlijk een dikke middelvinger naar machinisten, stewards en vakbonden', zei hij woensdag al.
Ook CNV-bestuurder Sijtze de Bruijne vindt dat de werkgevers het personeel te weinig bieden. 'Behalve de loonsverhoging willen we ook een verminderde werkdruk. Dat is net zo belangrijk. Mensen moeten vrij kunnen vragen, en tegenwoordig is dat door het personeelstekort erg lastig.'
De Bruijne denkt dat personeel van Arriva met een schuin oog naar hun collega's van NS kijkt. Die kregen eerder dit jaar, na stakingen, 9,25 procent loonsverhoging. 'Dit is een andere cao, dus het is niet helemaal te vergelijken, maar daar wordt natuurlijk wel naar gekeken', zegt hij.

Te vers

Arriva kan nog geen reactie geven op de aangekondigde stakingen. 'We hebben nog maar net gehoord dat de stakingen gaan plaatsvinden, dus het is iets te vers', zegt een woordvoerder.
Taxi's staken ook

Op donderdag 15 december is er ook een staking in het taxivervoer. Chauffeurs uit het leerlingenvervoer en chauffeurs die Wmo-taxi's rijden, leggen dan in het hele land het werk neer.