Ingrid's Bevingsblog: Heel bevend Groningen van het aardgas af?

Ingrid Verbeek
Ingrid Verbeek © Eigen foto/bewerking RTV Noord
Ingrid Verbeek schrijft over haar leven met aardbevingen: 'Er gaat niets boven wonen in het prachtige Groningen. Dit is mijn land. Ik schrijf over de bewegende grond onder mijn voeten, de impact op mijn leven en de onzekerheid over de toekomst.'
Staatssecretaris Vijlbrief laat een proefballonnetje op. 'Als we nu eens alle huizen in het bevingsgebied van het gas afhalen. Gratis en voor niets. Dan hebben we in één klap alle ellende die we de Groningers hebben aangedaan gecompenseerd.'
Ik moet bekennen, mijn hart maakte een huppeltje toen ik dit las. Ik ben wel gevoelig voor een positief gebaar na alle jaren van stress en onveiligheid die ik hier al heb meegemaakt. ‘Gas weg’ in plaats van ‘gas terug’ als nieuwe slogan van Groningen, dat lijkt me wel wat.
Maar hoe groot is de kans dat het ook echt gaat gebeuren. Proefballonnetjes hebben de neiging om na het oplaten meteen aan de eerste de beste boom te blijven haken. En daar een stille dood te sterven.
© Pixabay
Ik voorzie heel wat obstakels. Het lukt nu al niet om alle onveilige woningen in 2028 versterkt te hebben, laat staan dat ze binnen die tijd ook nog aardgasvrij gemaakt kunnen worden. En hoe moet het met de monumentale boerderijen en woonhuizen waar Groningen vol mee staat. Die kunnen zonder ingrijpende maatregelen niet zomaar van het gas af. Wat blijft er dan over van ons cultureel erfgoed?
Ik ben bang dat dit proefballonnetje al geknapt is voor het de boom bereikt heeft. Hoe sympathiek het idee ook, het zal onze problemen eerder vergroten dan verkleinen. Tien jaar geleden was het misschien uitvoerbaar geweest, maar nu is het dat niet meer.
RTV Noord plaatst regelmatig de blogs van Ingrid door. Lees hier meer blogs op haar website.