Studenten stappen in Groningen naar de rechter om energietoeslag (update)

Studentenprotest
Studentenprotest © RTV Noord
Studenten dagen de gemeente Groningen en vier andere gemeenten in ons land voor de rechter in hun strijd om het recht op energietoeslag. Ze krijgen daarbij steun van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), in Groningen vertegenwoordigd door de Groninger Studenten Bond (GSB).
Door de vele woonvormen van studenten is het volgens het kabinet onmogelijk hen te laten meedelen in de eenmalige compensatieregeling van 1.300 euro per huishouden met een laag inkomen. Maar steeds meer studenten worden de dupe van de gestegen prijzen voor gas en elektra.

Meer lenen of terug naar ouders

'Studenten zijn gemiddeld meer dan de helft van hun inkomsten kwijt aan huur. Opeens 160 euro daarbovenop aan energie is ontzettend veel. We horen nu al vaak dat studenten meer moeten lenen of zelfs besluiten om terug te verhuizen naar hun ouders', zegt LSVb-voorzitter Joram van Velzen in de Volkskrant.
Tot dusver hebben meer dan duizend studenten zich aangemeld voor de juridische strijd om de energietoeslag tegen de gemeenten Groningen, Leiden, Delft, Rotterdam en Vijfheerenlanden. De LSVb zegt te hopen dat het niet tot zoveel zittingen hoeft te komen.

Meerdere studenten in Groningen

In Groningen heeft tot nu toe één student zich gemeld voor de rechtszaak, weet GSB-voorzitter Annemarie Herbschleb.
'Het gaat dan om iemand van wie het bezwaar is afgewezen. We zijn nu samen met de LSVb een rechtszaak aan het opzetten. Die dient waarschijnlijk begin volgend jaar. We hebben goede hoop op een succesvolle uitkomst, zo ligt er jurisprudentie van een zaak in Nijmegen.' Herbschleb sluit niet uit dat er nog meer zaken volgen van Groningse studenten die bezwaar hebben aangetekend tegen het afwijzen van de energietoeslag.

In gesprek over oplossing

De GSB blijft intussen in gesprek met de gemeente Groningen over een oplossing.
Herbschleb: 'De gemeente is welwillend, maar stelt dat er geld nodig is vanuit het Rijk om de energietoeslag ook aan studenten uit te keren. De enige andere optie op dit moment is bijzondere bijstand aan te vragen, maar dat is lastig want dan moeten studenten maximaal bijlenen. Veel studenten willen dat risico niet nemen.'

Gemeente wil dat Rijk over de brug komt

De gemeente Groningen zegt de rechtszaak af te wachten. 'We zijn niet verrast, het was al aangekondigd vanuit de studentenorganisaties', reageert woordvoerder Manon Hoiting. 'Als gemeente vinden wij het belangrijk dat dit landelijk geregeld wordt door het Rijk. Zelf hebben wij niet het geld en de capaciteit om de energietoeslag uit te keren aan alle studenten.'
Hoiting benadrukt dat studenten eventueel bijzondere bijstand bij de gemeente kunnen aanvragen. 'Daarbij kijken we dan naar het hele financiële plaatje van een student, dus alle inkomsten en uitgaven. Dat is maatwerk. Maar inderdaad, een student moet dan maximaal bijlenen.' Andere opties zijn er op dit moment niet, aldus Hoiting. 'Er zijn wel wat ideeën, maar dat zit nog in de planfase. Volgende week is er weer overleg.'
Het eerdere bericht is aangevuld met reacties van de Groninger Studenten Bond en de gemeente Groningen.