Avebe boekt 12,1 miljoen euro winst: 'Sterk staande gehouden'

Aardappelen op het land
Aardappelen op het land © Steven Radersma/RTV Noord
Aardappelzetmeelconcern Avebe heeft over boekjaar 2021/2022 een winst gemaakt van 12,1 miljoen euro. Dat is ruim 3 miljoen euro meer dan vorig jaar. Wel maakt het bedrijf zich zorgen over de hogere kosten van akkerbouwers en de enorme concurrentie op de akker.
Bestuursvoorzitter David Fousert van Avebe is in zijn nopjes met het resultaat.
'Als we kijken naar wat er afgelopen jaar boekjaar op ons is afgekomen, hebben we ons sterk staande weten te houden en goede stappen weten te zetten. Ik ben trots op onze leden en werknemers hoe we samen dit resultaat hebben neergezet.'
Een voorraad aardappels bij Avebe
Een voorraad aardappels bij Avebe © Steven Radersma/RTV Noord

Corona en hogere kosten

Aan het begin van het boekjaar was de coronacrisis nog actueel, met in december 2021 een harde lockdown. Ook kwamen de eerste tekenen van de inflatie. 'Onze leden hebben te maken met flinke kostenstijgingen en onzekerheid door wet- en regelgeving. Bovendien is er enorme concurrentie op de akker. Daarom is er een goede prijs voor de zetmeelaardappel noodzakelijk', aldus Fousert.

Steeds hogere prijs

Die prijs - de zogeheten 'prestatieprijs' - eindigde dit teeltjaar op een recordhoogte van 98,56 euro. Een verdere stijging van prestatieprijs is volgens Avebe dan ook noodzakelijk. 'We verwachten op een prestatieprijs uit te komen van minimaal 115 euro', zegt Fousert.