Eemshaven geschrapt als mogelijke locatie voor kerncentrale

De kerncentrale in het Duitse Lingen
De kerncentrale in het Duitse Lingen © ANP
Het kabinet ziet de Eemshaven niet langer als locatie om een kerncentrale te bouwen. Het Zeeuwse Borssele krijgt twee nieuwe kerncentrales, waardoor een centrale in de Eemshaven niet langer prioriteit heeft.
Het besluit hierover is vrijdag genomen in de ministerraad, meldt de NOS.
Het nieuws wordt bevestigd door gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD). Volgens Wulfse komt het kabinet hiermee tegemoet aan de motie van de Groninger Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA), die samen met GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger opriepen om de Eemshaven als locatie voor een kerncentrale te schrappen.

Focus op waterstof

Eerder sloeg de provincie Groningen zelf hard op de trom, toen minister-president Mark Rutte in een lijsttrekkersdebat aangaf dat Groningen zelf een kerncentrale zou willen. Toenmalig gedeputeerde Nienke Homan en burgemeester Henk-Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland beten hard van zich af. Volgens hen was de Eemshaven als locatie niet langer geschikt, vanwege de plannen die de regio zelf met de haven heeft.
‘Dit is een logische vervolgstap’, zegt Wulfse. ‘Het Rijk geeft gehoor aan de wens van de Tweede Kamer. Wij als regio zeggen al langer dat wij ons willen richten op de ontwikkeling van waterstof. Deze stap van het kabinet past helemaal in die lijn.’

Meer dan 35 jaar op lijst

De Eemshaven wordt al sinds 1986 genoemd als locatie voor een nieuwe Nederlandse kerncentrale. Dat jaar besloot het toenmalige kabinet Lubbers I dat het Groningse havengebied een van de locaties kon worden. Gedurende de 35 jaar dat de Eemshaven in beeld was als mogelijke locatie voor een kerncentrale, laaide de discussie regelmatig weer op.
Nadat Rutte de Eemshaven begin 2021 opnieuw onder de aandacht bracht, lieten ook organisaties als Groningen Seaports en energiebedrijf RWE weten niets te zien in de bouw van een centrale in Noord-Groningen.

Voorkeur voor Borssele

De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen komen bij voorkeur in Borssele te staan, maar energieminister Rob Jetten houdt de optie van de Maasvlakte nog open. Dat schrijft de bewindsman volgens de NOS in een brief aan de Tweede Kamer.