Groningen Seaports ontvangt KIMO-bokaal

© jschneid / flickr
EEMSHAVEN - Groningen Seaports heeft dinsdag uit handen van het KIMO de zogeheten "KIMO-bokaal" in ontvangst genomen. KIMO is een Europese milieuvereniging van kustgemeenten die als doel heeft de zeeën schoner te maken.
De Eems en de Noordzee worden nog steeds als afvalbak gebruikt. Om iets aan deze vervuiling te doen is door KIMO in enkele havens een vuilvisproject opgezet onder de naam “Fishing for Litter".
Ook Groningen Seaports doet mee aan dat vuilvissen. In 2010 visten lokale vissersboten 34 ton zwerfvuil uit de noordelijke wateren. De deelnemende vissersschepen nemen big-bags mee naar zee. Alle vuilnis die meekomt in de netten tijdens het vissen wordt in de big-bags verzameld.
In de Eemshaven en de haven van Delfzijl kan dat afval vervolgens gratis worden afgegeven, waarna het op kosten van het KIMO-project wordt opgehaald en verwerkt. Ook worden er regelmatig analyses gemaakt van het opgeviste vuil zodat bijvoorbeeld wetenschappers en onderzoekers kunnen bekijken wat de staat van de vervuiling van de Noordzee is.
Groningen Seaports, kreeg de bokaal overhandigd als dank voor het feit dat de haven voor de tweede maal voor een periode van vier jaar het vuilvisproject steunt.