Vooral meer zonnepanelen op woningen in Groningen, bedrijven blijven achter

De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie)
De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
Het aantal zonnepanelen op daken in de gemeente Groningen is in 2022 gestegen van 315.100 naar ruim 377.000 stuks.
De meeste panelen, 34.706 stuks, zijn op daken van woningeneigenaren gelegd. Meer dan veertig procent van de daken van alle woningeigenaren heeft nu zonnepanelen. Bij corporatiewoningen is dit zeventien procent en op daken van woningen in de particuliere verhuur elf procent.
De meeste daken met zonnepanelen zijn te vinden in Meerstad (76%), in Nieuw-West (38%) en Haren-Oost (36%). Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Groningen.

Bedrijven blijven achter

Op bedrijfsdaken werden dit jaar 3366 panelen geplaatst. Vorig jaar waren dat er nog 18.000. Dit komt door leveringsproblemen van zonnepanelen en omvormers, maar ook doordat veel ondernemers hun bedrijfspand huren en zelf geen panelen kunnen plaatsen.

Doelen in 2035

Er zijn in 2022 geen panelen bij gekomen in zonneparken. Er zijn wel parken in voorbereiding, onder meer bij Roodehaan. Met de huidige zonneparken meegeteld, heeft Groningen nu ruim 522.200 zonnepanelen.
De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Van de benodigde elektriciteit moet dan zestig procent uit zonnepanelen komen. Daar zijn minstens 2,7 miljoen zonnepanelen voor nodig. Hiervoor zijn alle geschikte daken nodig.