'Putdekseldief' steelt 100 putdeksels in Stad: 'Dit is levensgevaarlijk'

De afgelopen maand zijn al honderd putdeksels verdwenen
De afgelopen maand zijn al honderd putdeksels verdwenen © Martijn Klungel/RTV Noord
Stadjers opgelet! De afgelopen dagen zijn tientallen putdeksels gestolen in de stad en omgeving. Over de hele maand gezien zijn al honderd putdeksels verdwenen.
Omwonende Evelien Eskens snapt er niks van. Begin deze week had ze nog drie putdeksels voor haar deur. 'Inmiddels zijn dat er nul', vertelt ze. Afgelopen donderdag heeft iemand ze uit de Oosterparkwijk gejat.
Evelien Eskens zag deze week drie putdeksels verdwijnen in haar straat
Evelien Eskens zag deze week drie putdeksels verdwijnen in haar straat © Martijn Klungel/RTV Noord
'En dat is levensgevaarlijk', zegt Eskens. 'Als je de auto uitstapt kun je zomaar in het gat stappen en vallen. Ik heb daarom gelijk met de gemeente gebeld toen ik het zag.' Inmiddels heeft de gemeente de gaten afgedicht met houten plankjes. 'Je wilt namelijk niet dat er iets ergs voor je deur gebeurt. Daar ben je dan niet blij mee'
Paul Vischer kijkt 's avonds beter uit waar hij loopt vanwege de 'putdekseldief'
Paul Vischer kijkt 's avonds beter uit waar hij loopt vanwege de 'putdekseldief' © Martijn Klungel/RTV Noord
Ook Paul Vischer, die zaterdagochtend met z'n hond een ommetje maakt, zag dat er opnieuw meerdere putdeksels verdwenen waren. 'We hebben begrepen dat zo'n putdeksel 0,75 eurocent waard is. Het verbaast mij dat iemand zoiets meeneemt. Wat moet je ermee?', vraagt hij zich af.
Ongeveer een maand geleden is de diefstal begonnen. 'Daarvan hebben we aangifte gedaan', vertelt woordvoerder Natascha van 't Hooft van de gemeente Groningen. De diefstallen leken toen af te nemen, maar de afgelopen dagen zijn er opnieuw putdeksels gejat.

Tussenstand: honderd gestolen putdeksels

Inmiddels staat de teller dus op honderd putdeksels. 'Zodra wij een melding krijgen gaan onze medewerkers erop af en dichten zij de gaten met plankjes. Ook in het weekend zijn ze daar druk mee bezig', vertelt Van 't Hooft.
Mensen die missende putdeksels zien, kunnen dat melden via een app van de gemeente: de zogenaamde 'Slim Melden-app'.
De gemeente Groningen heeft nog geen idee wie er achter de diefstallen zit en wat er met de putdeksels gebeurt. Ook Oosterparker Eskens weet dat niet. 'Waarschijnlijk is het iemand die zich verveelt', vertelt ze. Totdat de dader is gevonden, kijkt ze daarom iets vaker uit haar raam.