Mevrouw Schlaman krijgt van gulle gever dozen vol knutselspullen om kerstkaartjes te maken

Mevrouw Schlaman met de gekregen knutselspullen
Mevrouw Schlaman met de gekregen knutselspullen © Marjolein Koning/RTV Noord
Anneke Schlaman (81) haar hobby is kaarten maken. Niet alleen verjaardagskaartjes en geboortekaartjes, het allermooiste vindt ze het maken van kerstkaarten. En dat doet ze niet alleen voor vrienden en familie. 'Dan houd ik er veel te veel over', zegt ze.
Wanneer Schlaman een reiskoffer tevoorschijn haalt, zie je direct waar ze op doelt. De koffer zit namelijk bomvol met haar zelfgemaakte kaarten. Tijdens een babbeltje vertelt ze dat meer dan driehonderd kaarten per jaar van haar hand komen.
Bij binnenkomst in haar appartement zie je gelijk dat kaarten maken haar grote hobby is: in bijna alle hoeken van de kamer zijn ze te zien. Op de keukentafel liggen nog eens allerlei stickers en knipsel. Een grote schare aan genres komt voorbij: het gaat van kerstmannen naar Max Verstappen. En dat in alle soorten en maten.

Knutselspullen zijn opgeraakt

Expeditie Grunnen gaat langs bij Schlaman na haar optreden bij Oetse op Noord. Bij de rubriek Altijd wat anders, elke werkdag van 17:30 tot 18:00 uur, mag iedereen inbellen met vragen, oproepjes of iets anders wat van het hart moet. Mevrouw Schlaman belde ook, om te vertellen over haar hobby en om een oproep te doen.
Want hoe leuk ze kaarten maken ook vindt, het kost nogal wat geld om alle papier, stickers, glitters en andere benodigdheden aan te schaffen.
De knutselspullen van Schlaman zijn nu op. Maar ze wil graag meer kaartjes maken. Om weg te geven, én om te versturen.
Koffer vol zelfgemaakte kaartjes
Koffer vol zelfgemaakte kaartjes © Marjolein Koning/RTV Noord
Een deel van haar investeringen werd opgebracht met haar kraamverkoop op kerstmarkten in de buurt. Daar verkoopt ze haar kaarten: zes voor 2,50 euro. Vorige week stond ze bij wijkcentrum Het Dok in stadswijk Lewenborg, komende week is ze te vinden in verpleeghuis De Veldspaat in Vinkhuizen. Ondanks dat 't met de verkoop wel losloopt, komt er niet genoeg geld in het laatje om aan de lopende band knutselspullen te kopen.
Vandaar haar oproep op Radio Noord. Of iemand misschien nog wat papier of andere knutselgerei over had. Met alle kleine beetjes was ze al blij geweest, maar haar verwachting werd groots overtroffen, onder anderen door mevrouw Schrik die aan kwam zetten met twee volle dozen met gekleurd papier, stickers, plaatjes, glitters en ander decoratiewerk. Als dat geen mooie kerstgedachte is....

Verrassing met veel knutselmateriaal

Ook Expeditie Grunnen had wat in petto voor Schlaman. Ze werd zaterdag overrompeld met dozen vol knutselspullen. Bij het open doen van de deur is ze al enorm verrast. 'Is dit allemaal voor mij? Wat prachtig! Jeetje, dat iemand mij dit allemaal geeft: ongelofelijk', vertelt ze geëmotioneerd.
Vol enthousiasme vertelt ze over de kaarten. 'Ik begin al in mei met kerstkaartjes maken. Uiteindelijk maak ik wel meer dan driehonderd kaarten per jaar.'
Een deel daarvan wordt dus verkocht om weer nieuwe te kunnen knutselen. De rest stuurt ze op naar familie en vrienden. Ook iedereen in haar flat - bestaande uit zeker zes verdiepingen, elk met zo'n vijftien bewoners - krijgt een kaartje. Reken maar uit.
Verder stuurt ze kaarten naar adressen als die van het regionale waterbedrijf, de woningstichting, en ook RTV Noord.
Kaartjes sturen is wellicht wat uit de mode, bij mevrouw Schlaman is daar niets van te merken.
Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18.00 ieder half uur op RTV Noord. De volledig uitzending is hieronder ook terug te zien.
Expeditie Grunnen ziet dozen vol kerstknutselspullen
ExpeditieGrunnen
Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!