Jurgen Zikken (18) heeft al zes rijbewijzen: 'Toch wel een unicum'

De 18-jarige Jurgen Zikken uit het Drentse Exloo
De 18-jarige Jurgen Zikken uit het Drentse Exloo © Jeroen Willems/RTV Noord
Jurgen Zikken uit het Drentse Exloo mag op 18-jarige leeftijd al rijden op een bus, vrachtwagen, trekker, auto, brommer en heftruck. Binnen twee jaren wist hij zes rijbewijzen en twee certificaten (heftruck en veilig werken) te halen. Zikken volgde al zijn lessen bij een rijschool in Winschoten.
Boerenzoon Jurgen Zikken is zelf nogal nuchter onder zijn inmiddels vrij complete rijbewijs. Volgens hem zat er niet echt een plan achter. 'Ik wou eerst mijn rijbewijs voor een autoaanhanger hebben maar toen heb ik toch gekozen voor de vrachtauto. Maar toen stond er ook een bus en wou ik dat rijbewijs ook wel hebben. Zodoende is het een beetje gekomen', zegt Zikken.

Leergierig en talent

Rijinstructeurs Dick Potze en Harm Boender gaven Zikken les op de vrachtauto en de bus. Ze vinden dat hij iets heel bijzonders heeft gepresteerd. 'Er komt natuurlijk ook best een hoop theorie bij kijken. En dan ook nog een keer alle rijexamens in één keer gehaald. Dat is toch wel een redelijk unicum. Dat heeft hij goed gedaan', zegt Potze.
'Het is iemand die leergierig is en hij heeft er ook talent voor. Het ging hem allemaal redelijk gemakkelijk af', zegt Boender.
Jurgen Zikken samen met rijschoolhouder Mennie Folkers uit Winschoten
Jurgen Zikken samen met rijschoolhouder Mennie Folkers uit Winschoten © Jeroen Willems/RTV Noord

'Ik wil mijn pasje helemaal vol'

Als Zikken wat ouder is wil hij ook nog een motorrijbewijs en het B1-rijbewijs halen. Rijinstructeur Potze moest lachen om dat plan, want categorie B1 geldt alleen in Frankrijk en daar kan in Nederland geen examen in worden gedaan. De categorie staat alleen op het rijbewijs omdat dat Europees zo is afgesproken.
'Jurgen zei toen: ik moet nog stage lopen en dat doe ik in Frankrijk en dan ga ik daar ook mijn rijbewijs halen. Ik wil mijn pasje helemaal vol', lacht instructeur Potze.
Jurgen Zikken vertelt over zijn zes rijbewijzen:
Zes rijbewijzen: de 18-jarige Jurgen Zikken spaart ze allemaal