Katayoon Valamanesh en Maartje Terpstra winnen Hendrik de Vriesstipendium

Van links naar rechts: Juryvoorzitter Emily Kocken, wethouder Kirsten de Wrede, winnaar Literatuur Maartje Terpstra en winnaar Beeldende Kunst Katayoon Valamanesh
Van links naar rechts: Juryvoorzitter Emily Kocken, wethouder Kirsten de Wrede, winnaar Literatuur Maartje Terpstra en winnaar Beeldende Kunst Katayoon Valamanesh © Knelis
Katayoon Valamanesh en Maartje Terpstra hebben het Hendrik de Vriesstipendium voor Beeldende Kunst en Literatuur 2022 gewonnen. Het stipendium is een jaarlijks terugkerende prijs die wordt uitgereikt aan jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars.
De bedoeling van de prijs is het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van de kunstenaars. Wethouder Kirsten de Wrede van de gemeente Groningen overhandigde beide winnaars een geldprijs van zesduizend euro.

'Bevlogen voorstel'

De jury verkoos Katayoon Valamanesh in de categorie Beeldende Kunst boven de andere genomineerden Marnix Sixma en Davey Smand. De jury vindt dat Katayoon Valamanesh 'mede door het compromisloze en bevlogen voorstel een groot podium verdient, en een breed publiek voor haar werk en verdere ontwikkeling als kunstenaar. Valamanesh is een redelijk jonge kunstenaar die haar fragiele maar krachtige werk hopelijk in een stroomversnelling zal weten te brengen', aldus de jury.

'Unieke, authentieke stem'

In de categorie Literatuur grepen andere genomineerden Meinte Dirksen, Renske Marike van Dijk en Thomas van Essen net naast de prijs. Volgens de jury beschikt winnaar Maartje Terpstra over 'een unieke, authentieke stem die bestaande structuren wil en kán openbreken, en lezers actief betrekt om deze nieuwe taalervaring te kunnen laten plaatsvinden. Het winnende plan leest als een literair organisme dat de lezer actief engageert.' De jury vindt dat ze een onverschrokken, vernieuwende literaire visie aan de dag legt en hoopt met de toekenning van het stipendium de ambitie van deze dichter te ondersteunen.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘De Oogst’ in Kunstpunt is tot en met 11 januari eerder en recent werk van alle genomineerden te zien. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 8 januari via de stembus in de tentoonstelling of digitaal via kunstpuntgroningen.nl/stem.
Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen. Het stipendium is vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries, lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Lees ook: