Roodeschool is blij met voorlopig sluiten van overlaadstation: 'Dit is heel goed nieuws'

Jack van Dijken, voorzitter Dorpsbelangen Roodeschool
Jack van Dijken, voorzitter Dorpsbelangen Roodeschool © Martin Drent/RTV Noord
Inwoners van Roodeschool zijn opgelucht dat het overslagstation voor aardgascondensaat de komende twee jaar niet gebruikt zal worden. Al decennialang willen ze dat de locatie middenin het dorp sluit. 'Dit komt niet meer terug, dat kan haast niet anders', zegt voorzitter Jack van Dijken van Dorpsbelangen Roodeschool.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw kondigde vrijdag in een Kamerbrief aan dat het overlaadstation zeker twee jaar dicht blijft. Eigenaar Noordgastransport werkt in de tussentijd aan alternatieven om de overslag definitief te verplaatsen.

Luid applaus

'Afgelopen zaterdag was er open huis in de multifunctionele ruimte van het dorpshuis. Daar waren enkele tientallen inwoners bij', zegt Van Dijken. 'Tijdens de afsluiting vertelde ik over de brief van de staatssecretaris. Dat werd met luid applaus ontvangen. Dat zegt genoeg, denk ik.'
Aardgascondensaat is een licht-ontvlambare en giftige stof die vrijkomt bij de winning van aardgas. Via een pijpleiding kwam de stof aan bij de locatie in Roodeschool. Op enkele tientallen meters afstand staan huizen. In het dorp werd het aardgascondensaat vanuit de pijpleiding overgeladen op een goederentrein, die de stof vervolgens naar de Botlek in Rotterdam bracht.

Onveilig

Eind mei legde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de overslag op de locatie in Roodeschool stil, omdat die volgens de toezichthouder niet veilig was. Noordgastransport moest maatregelen nemen om de veiligheid op en rond de installaties te vergroten.
Sinds die tijd rijdt Noordgastransport met vrachtwagens om het aardgascondensaat te vervoeren. De trucks worden geladen op de opslaglocatie in de Emmapolder in Uithuizen. Vervolgens rijden ze rechtstreeks naar Rotterdam om de stof af te voeren. Daardoor is de locatie in Roodeschool niet meer nodig.

Succesvol

'We rijden gemiddeld met twee à drie vrachtwagens per dag', zegt Kees Mark namens de directie van Noordgastransport. 'Ze rijden alleen op werkdagen en dus niet in het weekend, ook niet 's nachts. Dat is dermate succesvol dat we daarmee door lijken te gaan.'
Op dit moment heeft Noordgastransport een tijdelijke vergunning hiervoor. Komend voorjaar moet duidelijk worden of dit de definitieve oplossing is. 'We kijken uiteraard ook naar andere alternatieven, maar we verwachten dat het vervoer per vrachtwagen een goed alternatief zal zijn, ook als je kijkt naar toekomstige gaswinning op zee', zegt Mark.
Afgelopen zomer voerde de Tweede Kamer de druk op om de locatie in Roodeschool te sluiten. De Kamer nam unaniem een motie aan van de Groningse Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA). Daarin werd het kabinet opgeroepen om 'alle noodzakelijke stappen te zetten' om het overlaadstation te verplaatsen.