Westerwolde heeft relatief veel slecht geïsoleerde woningen

Relatief veel woningen in Westerwolde hebben energielabel E, F of G
Relatief veel woningen in Westerwolde hebben energielabel E, F of G © ANP
In de gemeente Westerwolde staan relatief veel huizen met één van de drie laagste energielabels: E, F en G. Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu.
De organisatie heeft met gegevens van het CBS en het kadaster uitgezocht dat in Westerwolde 31% van de woningen met energielabel een laag label heeft. Daarmee heeft de gemeente samen met Heemstede en Bloemendaal relatief gezien de meeste woningen met een laag energielabel van heel Nederland.
Volgens de gemeente Westerwolde komt dat doordat veel woningen voor 1994 zijn gebouwd. Toen waren er nog geen regels over isolatie in huizen en andere duurzaamheidsmaatregelen.
Het (relatieve) aantal woningen met een laag energielabel
Het (relatieve) aantal woningen met een laag energielabel © Natuur & Milieu
Vanaf 2030 mogen huurwoningen met energielabel E, F en G niet meer verhuurd worden. ‘Om dat waar te maken moet er in de komende zeven jaar haast worden gemaakt met bijvoorbeeld het isoleren van woningen’, waarschuwt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu.

Slechte isolatie particuliere huurwoningen Eemsdelta

De gemeente Eemsdelta valt overigens ook op in het onderzoek. Van alle particuliere huurhuizen met een energielabel, heeft 40% een van de drie laagste labels. Dat is samen met de gemeente Rijswijk het hoogst van alle gemeenten in Nederland. Een mogelijke verklaring is dat veel huizen in de particuliere verhuur al tientallen jaren oud zijn. Eerder werd al bekend dat energiearmoede in de gemeente Eemsdelta het hardst gevoeld wordt van heel Nederland.
Het is voor het eerst dat inzichtelijk is gemaakt waar woningen met een laag energielabel staan, volgens Van Tilburg. De milieuorganisatie hoopt met het onderzoek de Rijksoverheid aan te sporen om huizen sneller te verduurzamen. Hoe? De organisatie denkt door in ieder geval meer duidelijkheid te geven over hoe het verhuurverbod van huurwoningen er vanaf 2030 uit gaat zien.

Westerwolde: geen extra maatregelen nodig

De gemeente Westerwolde denkt dat er voor hen geen extra maatregelen nodig zijn om meer huizen te verduurzamen. In de aankomende jaren zijn er meerdere (nieuwe) regelingen die dat bewerkstelligen. ‘De gebiedsgerichte aanpak vanuit de Regio Deal en het plan van aanpak energiearmoede bieden mogelijkheden voor verduurzaming’, laat een woordvoerder weten.
Ook woningcorporatie Acantus, die huurwoningen in de gemeente Westerwolde heeft, gaat bezig met het verduurzamen van de woningen werd afgelopen maandag duidelijk.