Roeier Melvin Twellaar verkozen tot Groninger sporter van het jaar

Melvin Twellaar is verkozen tot Groninger sporter van het jaar 2022. Hij spreekt de zaal toe via een videoverbinding.
Melvin Twellaar is verkozen tot Groninger sporter van het jaar 2022. Hij spreekt de zaal toe via een videoverbinding. © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Melvin Twellaar is maandagavond verkozen tot Groninger sporter van het jaar 2022. De 25-jarige roeier kreeg de prijs uitgereikt tijdens het Sportgala Groningen in MartiniPlaza.
Twellaar werd dit jaar in München Europees kampioen in de skiff. Vervolgens pakte hij in het Tsjechische Racice de zilveren WK-medaille. Zijn tweelingbroer nam de prijs in ontvangst, omdat Melvin er zelf niet bij kon zijn. Er was wel een videoverbinding met hem.
Uitgebreide samenvatting van het Sportgala Groningen

Andere genomineerden

De overige genomineerden in deze categorie waren hoogspringster Britt Weerman (19) en springruiter Jur Vrieling (53). Weerman pakte dit jaar zilver op de Jeugd WK atletiek en werd vierde op de EK bij de senioren. Vrieling veroverde een zilveren medaille op het WK voor landenteams.
Vrouwenploeg NWVG: 'Een avond om nooit te vergeten'

Sportploeg

De vrouwenploeg van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) werd verkozen tot sportploeg van het jaar. De NWVG werd dit jaar nationaal kampioen. De vrouwen van Groningen Atletiek (nationale titel), Donar (bekerwinnaar) en Lycurgus (bekerwinnaar) waren eveneens genomineerd.
De vrouwenploeg van de NWVG
De vrouwenploeg van de NWVG © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Talent van het Jaar

Shorttracker Jenning de Boo is verkozen tot Talent van het Jaar. De Boo (18) werd onder meer wereldkampioen bij de junioren op de 500 meter in Gdansk, een historische prestatie. Nooit eerder behaalde een Nederlandse man als shorttracker een individuele podiumplek bij het WK Junioren.
Zwemster Janna van Kooten en FC Groningen-voetballer Thijmen Blokzijl waren eveneens genomineerd in deze categorie. Van Kooten (18) pakte als jongste van het stel goud bij de senioren tijdens de EK langebaan in Rome op de 4x200 meter vrije slag. Blokzijl (17) stond in de basis bij Oranje tijdens het EK onder 17 in Israël, onder leiding van bondscoach Mischa Visser uit Groningen. Nederland verloor in de finale met 2-1 van Frankrijk.
De Boo: 'Ik ben enorm blij en trots'

Aangepaste Sport

Handbikester Melanie Helweg, die Nederlands kampioen werd, won in de categorie aangepaste sport. Zij kreeg de voorkeur boven rolstoelrugbyers Ben Bazuin en Jop van der Laan, die zich met het nationale team kwalificeerden voor het EK.

Breedtesport prijs

De Sportprijs Groningen ging naar Tafeltennisvereniging Midstars uit Middelstum. Deze prijs is bedoeld voor een persoon, vereniging, organisatie of evenement met Groningse roots, die zich de afgelopen jaren op een bijzondere en positieve wijze heeft ingezet voor de breedtesport in de provincie Groningen.
Alle genomineerden tijdens het Sportgala Groningen
Alle genomineerden tijdens het Sportgala Groningen © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Oeuvreprijzen

De presentatie was in handen van Dione de Graaff, die onder meer gesprekken voerde met oud-topsporters Marianne Timmer, Henk Grol en Roel Boomstra. Die laatste twee ontvingen uit handen van gedeputeerde Fleur Gräper een oeuvreprijs.