Baan in Noordlaren is schoon, sproeien kan beginnen

De baan in Noordlaren
De baan in Noordlaren © RTV Noord/Henk Elderman
In Noordlaren zijn de laatste puntjes op de i gezet voordat er voor het eerst wordt gesproeid op de asfaltbaan. Met bladblazers, bezems en een sneeuwschuiver werden maandag aan het eind van de middag de laatste resten bladeren en modder verwijderd.
De eerste rondjes met de watertank kunnen nu worden gemaakt. In de nacht van maandag op dinsdag wordt hoogstwaarschijnlijk voor het eerst een laagje water aangebracht.

'Het is nu wachten op vorst'

'We wachten nu op vorst. De baan ligt er perfect bij. Zaterdag hebben we alles echt goed schoongemaakt. Nu lag er nog wat blad van de bomen. We wachten vannacht af,' vertelt ijsmeester Kars Kroeze.
Baan in Noordlaren schoon, sproeien kan beginnen
Wanneer er geschaatst kan worden, is nog maar de vraag. Dat is afhankelijk van hoever de temperatuur daalt. Voor een goede ijsvloer zijn toch wel twee nachten matige vorst nodig. 'Als het vannacht min vier of vijf vriest, dan hebben wij morgenochtend wel ijs. Ik weet niet hoe het er dan uitziet, maar de nacht erna hoop ik dat het zeven graden vriest. Als dat gebeurt, kan er woensdagmorgen zeker geschaatst worden.'

Eerste marathon weer voor Noordlaren?

IJsvereniging 'De Hondsrug' heeft maandagavond om acht uur overleg gehad over de aanpak voor de komende dagen. Uiteraard hopen ze de eerste marathon op natuurijs van deze winter te organiseren, voor de tiende keer. Dat zou de tweede keer op rij zijn. Vorig jaar werd de baan in een mum van tijd geprepareerd. Op Tweede Kerstdag reden de mannen en de vrouwen hun wedstrijd.
'We gaan nou weer met publiek natuurlijk. Dan moet er toch wat meer gebeuren. Toen hadden we te maken met corona en was er ook geen catering. Daar gaan we nu wel op inspelen en ook met de parkeergelegenheid aan de gang.' zegt voorzitter Jan Geert Veldman. Zijn zoon heeft even daarvoor de tractor met watertank de baan opgereden. 'De tank is helemaal vol zodat we de nacht doorkomen. Ik hoop dat ik je morgen weer tref met tweeënhalf centimeter ijs.'