Sterrenregen woensdag waarschijnlijk goed te zien in het Noorden

Een vallende ster uit de meteorenzwem Geminiden
Een vallende ster uit de meteorenzwem Geminiden © Geminid Meteor/Wikimedia Commons
Liefhebbers van vallende sterren komen woensdag waarschijnlijk goed aan hun trekken. Dan is de meteorenzwerm Geminiden in het noorden van het land goed te zien, meldt Weeronline.
Woensdag bereikt de meteorenzwerm zijn maximum. Zowel in de vroege ochtend als in de avond zijn meer dan dertig vallende sterren per uur zichtbaar.

Heldere nacht in het Noorden

Om de sterrenregen goed te kunnen zien, zijn opklaringen nodig. Wat dat betreft lijk je in Groningen wel goed te zitten. RTV Noord-weervrouw Harma Boer voorspelt vrij helder en rustig weer. Wel is er kans op mistbanken. Volgens Weeronline is de kans op opklaringen in het noordelijk en oostelijk deel van het land het grootst.

Kijk naar het oosten

De meteoren van de Geminiden zijn snel, gelig van kleur en hebben vaak korte sporen. Het beste moment om de Geminiden waar te nemen is woensdagavond 14 december rond 22.30 uur. Om de vallende sterren te spotten moet je naar het oosten kijken en dan schuin omhoog.

Ook woensdagochtend kansen

Ook woensdagochtend zijn de Geminiden zichtbaar bij heldere omstandigheden. Er vallen er dan ongeveer 31 per uur, maar in tegenstelling tot woensdagavond moet je dan naar het westen tot zuidwesten kijken en ook nog wat hoger.