Rel rond BoerBurgerBeweging in Midden-Groningen ettert door

Nette Kruzenga tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen
Nette Kruzenga tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen © Tristan Braakman / RTV Noord
De landelijke partij BoerBurgerBeweging (BBB) en de lokale partij Leefbaar Midden-Groningen (LMG) blijven ruziën over het bondgenootschap dat ze vorig jaar met elkaar afsloten en dat inmiddels eenzijdig is opgezegd door BBB. LMG-voorvrouw Nette Kruzenga accepteert de breuk niet en eist excuses en een rectificatie.
Kruzenga neemt BBB kwalijk dat de partij een brief stuurde naar de gemeenteraad en het college van Midden-Groningen waarin de partij afstand nam van LMG. De partij van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas deed dit omdat Kruzenga de breuk ontkende en nog altijd de naam en het logo van BBB opvoerde.

'Schokkend en onaanvaardbaar'

Kruzenga noemt het sturen van de brief 'schokkend en onaanvaardbaar'. Zij eist dat BBB met een rectificatie komt waarin staat dat LMG wel degelijk de naam en het logo van de boerenpartij mag gebruiken. Volgens Kruzenga heeft LMG hier tot de volgende verkiezingen, dus zo'n vier jaar, recht op.
Kruzenga eist verder excuses van de partij, die de publicatie eerst goed had moeten laten keuren. Als BBB niet overgaat tot de rectificatie en excuses, dreigt Kruzenga met een gang naar de rechter.
Als zij heel veel heisa wil maken, dan mag dat
Erik Stegink - Partijvoorzitter BBB
Partijvoorzitter Erik Stegink van BBB reageert luchtig op de brief van Kruzenga. Dat LMG nog steeds de naam en het logo van BBB gebruikt, ziet Stegink niet als een groot probleem. 'Ik heb de brief nog niet gezien, maar wat Leefbaar Midden-Groningen betreft staan wij er nog hetzelfde in. Wij hebben de samenwerking opgezegd en als zij daar heel veel heisa om wil maken, dan mag dat', zegt Stegink.
Geschiedenis van de discussie
Een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen gingen BBB en LMG een bondgenootschap aan. De samenwerking mondde uit in een dikke winst voor de combinatie BBB-LMG. De partij ging van één naar zes zetels en werd daarmee de tweede partij in de gemeente.

Tijdens de coalitiebesprekingen ontstond de eerste onrust binnen de partij. Vijf van de zes raadsleden van BBB-LMG besloten op te stappen en een eigen partij te beginnen. De nieuwe partij Boer & Burger Partij Midden-Groningen (BBP) sloot zich aan bij de coalitie en leverde in de persoon van Annemiek Hoesen-Spithorst een wethouder.

Kruzenga bleef alleen over bij LMG en hield vast aan het bondgenootschap. BBB zat met de breuk haar maag en had gesprekken met zowel LMG als BBP. Na de zomer besloot de partij de samenwerking te beëindigen met LMG. De partij is met BBP officieel nooit een bondgenootschap aangegaan, maar er zijn wel contacten.