Geen Arriva-treinen in Groningen op donderdag (update)

Een Arriva-trein
Een Arriva-trein © Arie Hut/RTV Noord
Er rijden donderdag geen treinen van Arriva in onze provincie. Machinisten en stewards uit Friesland leggen het werk neer. Arriva heeft hierdoor besloten ook in Groningen geen treinen te laten rijden.
Arriva raadt reizigers aan gebruik te maken van ander vervoer. 'De machinisten uit Friesland rijden ook deels in Groningen, daarom hebben we besloten voor duidelijke communicatie zodat reizigers niet voor verrassingen komen te staan.'

'Vanochtend besloten'

Het nieuws werd door de treinvervoerder donderdagochtend naar buiten gebracht. 'We hebben dit vanochtend besloten', vertelt de woordvoerder. 'Van tevoren kunnen we niet inschatten hoe groot zoiets wordt, daar moeten we op acteren. Onze reiziger staat voorop, daarom maken we deze moeilijke keuze.'
Verslaggever Derk Bosscher trof gestrande reizigers in Zuidbroek:
Geen treinen door Arriva-staking: 'Dan ga ik mijn vriendin even bellen'
Reizigers die gestrand zijn, kunnen volgens Arriva contact opnemen met de klantenservice. 'Zij kunnen uitleggen van hoe en wat.'

NS-treinen en bussen rijden wel

De treinvervangende Arriva-bus naar Leer en de reguliere bussen richting Emmeloord (lijn 315) en naar Drachten (lijn 324) rijden gewoon. Chauffeurs van die bussen vallen onder een andere cao.
Ook de treinen van NS worden niet getroffen door de staking. Hetzelfde geldt voor de bussen van Qbuzz. Toch kan het zijn dat daar ritten uitvallen: taxibedrijven staken donderdag namelijk ook, waardoor sommige Qbuzz-ritten die door taxibedrijven gereden worden, niet rijden.

Vastgelopen onderhandelingen

Het treinpersoneel staakt vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen. De regionale vervoerders boden hun personeel vijf procent loonsverhoging, maar vakbonden FNV, CNV en VVMC gingen daar niet mee akkoord.

Vrijdag staking in Groningen

Ook op vrijdag 16 december wordt gestaakt door Arriva-personeel. Dan zijn de machinisten en stewards uit Groningen aan de beurt.
Arriva kan nog niet zeggen of de staking in Groningen gevolgen heeft buiten de provincie.