Ouderen in Grootegast eten in woonzorgcentrum om energiekosten te drukken

Het restaurant van Het Hooge Heem
Het restaurant van Het Hooge Heem © Jan Been\RTV Noord
Ouderen uit Grootegast eten twee keer per week in woonzorgcentrum Het Hooge Heem in het dorp. Dit doen ze voor de gezelligheid, om de eenzaamheid te verdringen en om de energierekening thuis zo laag mogelijk te houden. Gemiddeld melden zo'n tien tot twintig ouderen zich aan voor de warme maaltijd die wordt genuttigd in het restaurant, waar ook de bewoners zelf komen eten.
Dinsdagavond werd er weer gezamenlijk gegeten, het keuzemenu bestond deze keer onder meer uit tomaten- of champignonsoep, gekookte aardappels, broccoli, een gehaktbal of een rundervink.

'Het is hier fantastisch'

Jetty Boonstra - Rispens uit Grootegast is samen met haar man Johan aangeschoven. ‘We komen een keer in de veertien dagen. Het is makkelijk, je hoeft zelf niet meer te bedenken wat je wilt eten en er wordt voor je gekookt. Het is gezellig en je hebt wat te praten. Het eten is lekker en gevarieerd. Nee, het is hier fantastisch.’
De Boonstra's (l) en de Heukers in het restaurant van Het Hooge Heem
De Boonstra's (l) en de Heukers in het restaurant van Het Hooge Heem © Jan Been/RTV Noord
Al dat lekkers wordt gekookt door Martha Pel, de instellingskok van Het Hooge Heem. Zij bedenkt elke dag een ander gezond en voedzaam menu. ‘De mensen zijn heel tevreden, ze vinden het heel lekker.’

'Je kunt wel spreken van een succes'

Woordvoerder Myra Eeken van Het Hooge Heem kijkt tevreden naar de volle eetzaal. ‘We zijn in oktober begonnen, toen de beperkingen van corona voorgoed voorbij waren. Je kunt wel spreken van een succes als je ziet hoeveel mensen erop afkomen. Het voorziet in een behoefte. Mensen vinden hier gezelligheid, kunnen voor een schappelijke prijs goed eten, hebben aanspraak, hoeven thuis niet te koken en dat scheelt weer in de energiekosten.’
Aan tafel bij de Boonstra’s zitten deze avond Tjeerd Heukers en zijn echtgenote Elly. Ook zij laten zich het eten goed smaken. ‘Het is prima eten wat je hier krijgt. Het voordeel is dat we zelf niet meer hoeven te koken. Ook wij komen eens in de veertien dagen en het bevalt ons geweldig.’