Kinderziekenhuis UMCG opent nieuwe afdeling voor 'speciale groep kinderen'

De nieuwe afdeling werd dinsdag geopend in het Beatrix Kinderziekenhuis
De nieuwe afdeling werd dinsdag geopend in het Beatrix Kinderziekenhuis © UMCG
In het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG Groningen is dinsdag een speciale afdeling geopend voor jonge patiënten die afhankelijk zijn van veel technologische zorg. Het gaat om kinderen met een aangeboren aandoening of ernstige ontwikkelingsachterstand. In veel gevallen zijn zij langdurig of zelfs levenslang afhankelijk van bijvoorbeeld beademingsapparatuur of sondevoeding (vloeibare voeding via een slangetje).
De afgelopen jaren zat in het Beatrix Kinderziekenhuis al een ruimte, specifiek toegerust op kinderen die technologische zorg nodig hebben. De afdeling was echter toe aan een opwaardering. 'De vernieuwde afdeling is helemaal toegerust om de meest optimale zorg te leveren voor deze speciale groep kinderen', stelt het UMCG. Er staan in totaal zes bedden, waarvan twee in aparte boxen.

Waarom een Special Care?

Op een 'gewone' verpleegafdeling kan de zorg die een aantal zieke kinderen nodig heeft, niet worden verleend. En op de kinder-intensive care liggen de meest zieke patiënten voor wie het leven soms op het spel staat. De kinderen op de Special Care in het Beatrix Kinderziekenhuis vormen een soort 'tussengroep'. 'Ze zijn doorgaans minder ernstig ziek en wel stabiel.'
Bovendien zijn de Special Care-kinderen vaak lang opgenomen (soms wel een maand) en dan is een intensive care voor kinderen 'geen fijne omgeving voor patiënt en ouders', aldus het UMCG. Ook is volgens het Groningse ziekenhuis op de nieuw geopende kinderafdeling meer een plek om te kijken naar de lange termijn voor de patiënten.
Het behandelteam op de Special Care bestaat uit 'speciaal opgeleide verpleegkundigen en artsen'. Ook worden diëtisten, logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en pedagogisch medewerkers betrokken bij de zorg.