Deze vier locaties moeten dreigend drinkwatertekort in Groningen voorkomen

Water uit de kraan
Water uit de kraan © RTV Noord
De provincie Groningen heeft vier gebieden aangewezen waar in de toekomst mogelijk drinkwater gewonnen kan worden. Het gaat om plekken in Zuidoost-Groningen, Veendam, Bellingwolde en de omgeving van Leek en Roden. Eind volgend moet bekend worden of deze locaties daadwerkelijk geschikt zijn als nieuwe drinkwaterbron.
Afgelopen september sloeg Waterbedrijf Groningen alarm over een dreigend drinkwatertekort. Maatregelen op korte termijn zijn nodig, waarschuwde het drinkwaterbedrijf. 'Op dit moment hebben we geen reserves om een onverwachte piekvraag op te vangen.' Er werd een zoektocht gestart naar ‘aanvullende strategische voorraden’ (ASV’s), oftewel: reserves voor de lange termijn.

'Drinkwaterwinning kan nog wel tien jaar duren'

Deze locaties zijn dus gevonden: Zuidoost-Groningen, Veendam, Bellingwolde en Leek/Roden. Nadat er eind volgend jaar meer duidelijkheid wordt verschaft over de geschiktheid van de gebieden, volgt in het voorjaar van 2024 waarschijnlijk een definitief besluit.
Waterbedrijf Groningen plaatst daarbij wel een aantal kanttekeningen. 'Als een gebied daadwerkelijk aangewezen wordt als potentieel waterwingebied, betekent dat nog niet dat er ook direct een drinkwaterwinning komt. Dat kan wel tien jaar duren. Het is zelfs mogelijk dat er nooit drinkwaterwinning gaat plaatsvinden, bijvoorbeeld omdat de strategische voorraad niet ingezet hoeft te worden door waterbesparing of technologische ontwikkelingen.'