Midden-Groningen verbetert veiligheid in twee wijken in Hoogezand

Een brandende schuur In de wijk Gorecht-West in Hoogezand
Een brandende schuur In de wijk Gorecht-West in Hoogezand © Venema Media
De gemeente Midden-Groningen heeft de wijken Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West in Hoogezand aangewezen als focuswijken voor het verbeteren van de veiligheid. Het gaat om een project van het Nationaal Programma Groningen (NPG) waarvoor achthonderdduizend euro beschikbaar is. Aan de keuze ging een uitgebreid onderzoek vooraf naar het veiligheidsbeeld in de gehele gemeente.
Uit het onderzoek blijkt de criminaliteit en overlast in de gemeente in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Volgens de gemeente worden de buurten Spoorstraat-Kieldiep en Gorecht-West daarin als het meest kwetsbaar gezien. 'Dat heeft ook te maken met de sociaaleconomische omstandigheden', zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. 'Werkloosheid, armoede, drugsgebruik en criminaliteit. Die dingen hangen vaak met elkaar samen. Daarom is het ook goed dat deze wijken extra aandacht krijgen.'

Veiligheidsregisseur

Het doel van het project is om de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken te verbeteren. De gemeente heeft voor de wijken een veiligheidsregisseur aangesteld die samen met de wijkagent, het sociaal team en andere organisaties proberen om de veiligheid te verbeteren. In de overleggen worden ook de buurtbewoners betrokken.
In de wijken zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd. Hoogendoorn geeft als voorbeeld het project straatetiquette. 'Als mensen hinder of overlast van elkaar ervaren op straat, hoe ga je daar dan mee om? Daar ga je het met elkaar over hebben. Zo probeer je dat een wijk zich daar zelf positief in ontwikkelt', zegt Hoogendoorn.

Muntendam

De gemeente Midden-Groningen hoopt dat de aanpak werkt en dat het ook in andere buurten kan worden toegepast. Als derde op de lijst staat een buurt in Muntendam. De aanpak kan in andere wijken en dorpen wel in accenten verschillen, omdat daar andere problemen spelen.