Shell, ExxonMobil en het Rijk gaan na maanden van ruzie toch met elkaar om tafel

De NAM-locatie Spitsbergen
De NAM-locatie Spitsbergen © ANP
Ondanks ‘aanzienlijke verschillen’ gaat de Nederlandse Staat onderhandelen met olie- en gasbedrijven Shell en Exxonmobil over ‘finale afspraken’ voor Groningen. Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) is er ‘voldoende vertrouwen’ voor gesprekken.
De Staat en de olie- en gasbedrijven liggen al maanden met elkaar overhoop over onder meer de rekening van de versterkingsoperatie. De bedrijven vinden dat ze meer moeten betalen aan de versterkingsoperatie dan is afgesproken.

Arbitragezaak

Die houding kon op weerstand rekenen in Den Haag, waar de messen werden geslepen voor een lange juridische strijd. Staatssecretaris Vijlbrief reageerde woedend toen de NAM een arbitragezaak aankondigde en diende een tegenclaim in.
Maar nu gaan ze dus toch om tafel. Het Rijk, Shell en ExxonMobil gaan nu in gesprek over een eerder gesloten akkoord.
In 2018 hebben de partijen afspraken gemaakt over onder meer het stopzetten van de gaswinning, de schadeafhandeling, de versterkingsoperatie en de financiële robuustheid van de NAM. Maar op meerdere vlakken zijn ze het oneens over de uitvoering van die afspraken.

Vijlbrief ziet 'bereidheid om verschillen te bespreken'

Vijlbrief schrijft dat een ‘constructief overleg’ de voorkeur verdient boven ‘langdurige juridische conflicten’. ‘Tijdens de verkenningsfase is gebleken dat partijen bereid zijn om de verschillen nader te bespreken.’
De precieze onderhandelingsinzet van de Staat is geheim en wordt niet bekend gemaakt. Kamerleden worden vertrouwelijk op de hoogte gebracht. Volgens Vijlbrief zal de onderhandeling gericht zijn ‘op de borging van publieke belangen, waaronder veiligheid, rust en perspectief voor Groningers en leveringszekerheid’.
Vijlbrief geeft wel een winstwaarschuwing. ‘Het belang om tot goede aanvullende afspraken te komen is groot, maar niet tegen iedere prijs.’