Eerste schaatsmarathon van deze winter gaat aan de neus van Noordlaren voorbij (update)

Het ijs in Noordlaren was woensdagochtend niet overal dik genoeg
Het ijs in Noordlaren was woensdagochtend niet overal dik genoeg © Tanja Tuinstra/RTV Noord
De eerste natuurijsmarathon van deze winter wordt woensdagavond om 18.30 uur gehouden in het Friese Burgum. Noordlaren organiseert donderdagochtend de tweede schaatsmarathon. Dat heeft de KNSB woensdagmiddag bevestigd.
Update: IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren heeft woensdagmiddag na overleg besloten de marathon donderdag toch niet door te laten gaan. Meer informatie vind je hier.
'In Burgum is het ijs iets dikker dan hier', zei Jan Geert Veldman, voorzitter van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren, kort na 8.00 uur al op Radio Noord. 'Wij hebben aan één kant net geen drie centimeter ijs en zo zijn nu eenmaal de regels. De temperatuur viel dermate tegen dat wij vannacht niet goed ijs gemaakt hebben. Het was -4 en pas tegen de ochtend -7, -8. Het is niet anders, volgend jaar beter.'
Bij het KNMI-weerstation in Eelde - hemelsbreed zo'n zeven kilometer van Noordlaren gelegen - zakte de temperatuur woensdagochtend vroeg wél tot -10,1 graden. Daarmee was de eerste lokale strenge vorst van deze winter in ons land een feit.

Tweede vermoedelijk in Noordlaren

Maar ijsvereniging De Hondsrug organiseert donderdagochtend dus wel de tweede marathon op natuurijs. 'Die wedstrijd gaat door, tenzij de omstandigheden plots drastisch veranderen, maar dat maken we dan vanavond om 18.00 uur bekend', stelt KNSB-competitieleider Willem Hut. Het is de bedoeling dat de vrouwen donderdagochtend in Noordlaren om 10.00 uur starten, het mannenpeloton gaat om 11.00 uur los.
Nieuw-Buinen leek ook nog even mee te dingen naar de eerste marathon, maar de ijsvloer was daar eveneens niet dik genoeg. Schaatsvereniging Nieuw-Buinen verwachtte pas tegen de middag drie centimeter te hebben. De tweede marathon zou sowieso niet in Nieuw-Buinen worden gehouden, omdat de ijsvereniging donderdagochtend niet genoeg vrijwilligers op de been kan brengen.
'Een paar wiebelende enkels, maar het is een feestje. Heerlijk!'

Dooi zet vrijdag in

De KNSB verwacht dat het voorlopig ook bij twee marathons blijft. Hut: 'Als ik naar de weersverwachtingen kijk, met voorspelde dooi overdag, twijfel ik of het vrijdag nog gaat lukken op natuurijs.'
De bond zegt in vorstperiodes als deze het liefst een natuurijsvierdaagse organiseren, met ook marathons in Haaksbergen en Nieuw-Buinen.

Primeur voor Friezen

Voor IJsclub Bergum is het een primeur dat het de eerste marathon op natuurijs van het seizoen mag organiseren. Het Friese dorp beschikt sinds vier jaar over een geasfalteerde baan die onder water kan worden gezet.
IJsvereniging De Hondsrug organiseerde de prestigieuze eerste natuurijsmarathon van het seizoen tot nu toe al negen keer. Vorig jaar had Noordlaren voor het laatst die eer. Bart Hoolwerf en Maaike Verweij gingen toen met de overwinningen aan de haal.
De ijsbaan in Noordlaren is woensdagochtend wel open gegaan voor recreanten:
Dit bericht is meerdere keren geactualiseerd. De laatste update is dat de marathon in Noordlaren donderdag niet doorgaat.