Arriva wil vanaf 2025 extra treinen tussen Groningen en Zwolle

Als het aan Arriva ligt rijdt het bedrijf vanaf 2025 ook treinen van Groningen naar Zwolle
Als het aan Arriva ligt rijdt het bedrijf vanaf 2025 ook treinen van Groningen naar Zwolle © Jos Schuurman/FPS
Als het aan Arriva ligt, rijden er vanaf 2025 veel meer treinen tussen Groningen en Zwolle. De huidige treinen van NS blijven rijden op dat traject: de eventuele ritten van Arriva komen daar bij.
'We willen zo de nieuwe mogelijkheden op het spoor benutten', zegt een woordvoerder van Arriva. Dat wil de vervoerder ook tussen Leeuwarden en Zwolle doen: ook voor dat traject heeft Arriva een aanvraag ingediend.
Open toegang op het spoor

Sinds 1 januari 2019 hebben spoorwegondernemingen die mensen willen vervoeren het recht op 'open toegang op het spoor'. Ze mogen, op eigen kosten, treinen rijden naast het bedrijf dat op een bepaald traject de concessiehouder is. Op de meeste spoorlijnen in Nederland, waaronder Groningen-Zwolle, is de NS dat. Arriva maakt binnenkort voor het eerst gebruik van deze mogelijkheid door op vrijdagnacht tussen Groningen en Schiphol en tussen Maastricht en Schiphol een trein te laten rijden.

Er gelden wel voorwaarden: zo mag een extra passagiersdienst het economisch evenwicht van een bestaande concessie niet in gevaar brengen. De Autoriteit Consument en Markt beoordeelt plannen van vervoerders daarop. Bovendien moet er genoeg ruimte zijn op het spoor.

Voor het hoofdrailnet geldt vooralsnog een uitzonderingspositie. Omdat die uitzondering vanaf 1 januari 2025 vervalt komt Arriva nu met het plan om vanaf dat moment de extra treinen tussen Groningen en Zwolle te laten rijden.

Station Staphorst

Arriva wil de hele dag treinen laten rijden tussen Groningen en Zwolle. De stoptreinen stoppen vergeleken met de huidige sprinters van NS op een extra station: station Staphorst, dat nog gebouwd moet worden. Het bedrijf wil ook sneltreinen laten rijden: die stoppen onderweg alleen in Assen en Hoogeveen, en op specifieke momenten in Meppel.
De treinen moeten sneller rijden dan die van de NS, ondanks de extra tussenstops. 'We gebruiken voor deze routes treinen die we al in bezit hebben', zegt een woordvoerder. 'Die treinen kunnen uit het hele land komen, en dus niet per se uit Groningen zelf.'
De machinisten die nodig zijn om de ritten uit te voeren moeten nog wel gevonden worden: 'We zijn er hard mee bezig om extra mensen te werven', zegt de woordvoerder. 'De arbeidsmarkt is tegen die tijd mogelijk heel anders, dus daar kunnen we nu nog weinig zinnigs over zeggen.'

Standaard ov-tarief

Een kaartje voor de nieuwe Arrivaverbinding moet net zoveel kosten als een kaartje voor de NS. Ook abonnementen zijn geldig in de treinen, zegt de vervoerder.
Dat is een verschil met de nieuwe wekelijkse nachttrein naar Schiphol: daarvoor kan je alleen via een app van Arriva een kaartje kopen en geldt de ov-chipkaart niet.

'Enorme boost'

Arriva-directeur Anne Hettinga aast al langer op meer trajecten en is dan ook blij met het aanbod dat hij doet. 'We geven zo een enorme boost aan het openbaar vervoer in Noord-Nederland. Wij zien kansen voor de reiziger daar waar mogelijkheden nu onbenut blijven’, zegt hij.
Hettinga wijst op de spoorlijnen in het noorden van het land. 'Die werden door de NS gekwalificeerd als 'onrendabel'. Wij hebben op die trajecten reizigersgroei weten te realiseren. De ingediende plannen van Arriva voor de treinen tussen Groningen, Zwolle en Leeuwarden moeten voor hetzelfde positieve effect zorgen.'