Onrust in Biotoop houdt aan en woningbouw wordt toch niet uitgesloten

Raadsleden luisteren naar de zorgen van bewoners in de Biotoop
Raadsleden luisteren naar de zorgen van bewoners in de Biotoop © Robert Pastoor/RTV Noord
De Hortus en Biotoop in Haren komen vanaf 1 januari in handen van de gemeente, als de laatste plooien dan tenminste zijn gladgestreken. Door de open handen heerst er onrust onder 450 gebruikers van de Biotoop. Want wat gaat er gebeuren met hun woon- en werkruimte? De wethouder kan daar nog geen duidelijkheid over geven. Waar eerder eventuele woningbouw 'niet aan de orde' was, daar is dat nu wel een mogelijkheid.
De Biotoop wordt een 'creatieve broedplaats' genoemd en biedt woonruimte aan 180 mensen. Verder wordt het gebruikt door honderd ondernemers en 150 kunstenaars. Het is nu nog in handen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), maar vanaf Nieuwjaarsdag zal dat anders zijn. Volgend jaar kan iedereen nog blijven zitten waar die zit. Wat er vanaf 2024 gaat gebeuren is nog onzeker. 'Wij weten ook nog niet wat we gaan doen', is het even eerlijke als duidelijke antwoord van wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA). 'Als de aankoop rond is dan gaan we starten met het plan voor de toekomst. Hoe dat er uit gaat zien is onbekend. Het kunnen dure villa's worden, sociale huurwoningen of jullie kunnen blijven. Ik weet het niet, het ligt open', zegt de wethouder tegen een zaal vol 'Biotopers'.

'Appeltje te schillen'

De koers van de huidige wethouder lijkt met de uitspraak over woningbouw wel een andere te zijn dan die van zijn voorganger. Oud-wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) liet eerder dit jaar weten dat woningbouw 'niet aan de orde' is. Dat zei hij toen de aankoop, ter waarde van 3,6 miljoen euro, wereldkundig werd gemaakt. Toen werd de indruk gewekt dat de aankoop al min of meer in kannen en kruiken was.
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA)
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) © Marten Nauta/RTV Noord

De aankoop

Wethouder Van Niejenhuis liet een ander licht schijnen op de naderende aankoop, die is namelijk nog niet rond. 'We hebben dingen gezien die we niet wisten. Er wordt nu gekeken wie welke kosten voor zijn rekening zal nemen. We hebben nog wel een appeltje met elkaar te schillen', waarmee hij de indruk wekt dat de koop nog altijd niet rond is. Die uitspraak zorgt voor enige verbazing bij de RUG, want daar zijn ze in de veronderstelling dat de koop rond is en dat de handtekening donderdag hoe dan ook gezet zal worden.
Raadsleden in de Biotoop
Raadsleden in de Biotoop © Robert Pastoor/RTV Noord

Geen beloftes

De toehoorders kregen woensdagochtend dus geen harde toezeggingen over hun toekomst in de Biotoop. Begin 2024 moet er meer duidelijkheid zijn over de toekomst van de beide terreinen. 'We zullen van jaar tot jaar moeten bekijken wat de toekomst is', zegt de stadsbestuurder. Jullie onzekerheid kan ik dus niet wegnemen. Die zal pas weg zijn op het moment dat de gemeente een ei heeft gelegd over de toekomst, maar voor het komende jaar verandert er niks.'