Meer bruggen, geen bootjes? Mogelijke koerswijziging in Pekela

Een van de 34 bruggen in Pekela
Een van de 34 bruggen in Pekela © Marco Grimmon/RTV Noord
Varen er in de toekomst nog bootjes door het Pekelderdiep? Het antwoord op die vraag leek een duidelijke 'ja' te zijn, maar dat blijkt nu helemaal niet zeker. Pekela doet een pas op de plaats en geeft inwoners een belangrijke stem.
Actiegroep Bruggen Belang Pekela (BBP) ziet het als belangrijke overwinning. Die club strijdt al langer voor andere oplossingen dan de variant die de gemeente heeft uitgekozen.

Bruggenprobleem

De gemeente Pekela heeft een serieus probleem met haar bruggen. De 34 bruggen over het Pekelderdiep zijn in dezelfde periode aangelegd, maar nu ook gelijktijdig aan vervanging toe. Omdat Pekela geen geld heeft om alle bruggen te repareren of te vervangen, moeten bruggen verdwijnen.
Eén cruciaal punt was daarbij leidend: een meerderheid van politiek Pekela wil het Pekelderdiep hoe dan ook bevaarbaar houden. Dat betekent dat er beweegbare bruggen over het water moeten liggen. Die zijn duurder dan bijvoorbeeld dammen. Om die reden zou de gemeente teruggaan naar ongeveer 13 bruggen.
Inwoners stonden op hun achterste poten en de fanatiekste actievoerders richtten Bruggen Belang Pekela (BBP) op. Zij hebben niks tegen bootjes door het Pekelderdiep, maar wel als dat ten koste gaat van de leefbaarheid van de Pekelders. Want mocht Pekela bijvoorbeeld kiezen voor de goedkopere dammen of vaste bruggen in plaats van beweegbare bruggen, dan kunnen de inwoners op veel meer plekken het water oversteken.
Een van de bruggen over het Pekelder Hoofddiep
Een van de bruggen over het Pekelder Hoofddiep © Erik Schipper

Overwinning

Die actiegroep en haar aanhangers kunnen een kleine overwinning vieren. De gemeente Pekela gaat binnenkort alle inwoners om hun mening vragen. Daarbij wordt het raadsbesluit om het Pekelderdiep bevaarbaar te houden, losgelaten. Stel dat inwoners liever zien dat bruggen worden vervangen voor dammen, of dat het diep zelfs dichtgegooid moet worden, dan kunnen zij dat aangeven.
Voorman Maurits Langeler laat op de Facebookpagina van BBP weten dat hij ‘kippenvel op zijn lichaam’ heeft. ‘Het is echt wel een verrassing, er is echt wat gebeurd. De gemeente geeft inwoners volledig de kans om op alle punten mee te praten.’

Nog geen conclusies

Wethouder Lex Kupers legt uit: ‘Alle inwoners van Pekela krijgen een brief. Niet alleen de mensen langs het kanaal, maar ook op andere plekken in Pekela. Daaruit komen conclusies. Vervolgens is het aan de gemeenteraad wat er gaat gebeuren. Die duidelijkheid verwacht ik in het eerste kwartaal van komend jaar.’
BBP heeft zelf onderzoek gedaan en claimt dat bijna alle Pekelders tegen het besluit van de gemeente zijn. Toch wil Kupers niet op de zaken vooruitlopen.
‘Het kan zijn dat ook bij ons een meerderheid zegt dat zij het Pekelderdiep liever niet bevaarbaar houden. Dan is daarover te praten.’ Toch is het volgens hem niet zo dat het dan ook per se gezegd is dat de inwoners hun zin krijgen. De gemeenteraad blijft de baas, zij moeten bepalen of zij wel of niet meegaan in het geluid van de inwoners.