Domper voor gemeente: voorlopig geen 400 studentenwoningen op Zernike

Studenten in Groningen
Studenten in Groningen © Venema Media/ANP
De bouw van vierhonderd studentenwoningen op de Zernike Campus in de stad Groningen gaat voorlopig niet door. De woningen hadden er bij de start van het nieuwe studiejaar moeten staan, maar dat gaat niet lukken.
De Stichting Studenten Huisvesting heeft dat aan de gemeente Groningen laten weten. 'In november hebben we met hen een overeenkomst getekend om de woningen er te laten komen, maar nu blijkt dat dat niet gaat lukken', zegt wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA). 'Dat komt door de productietekorten en prijsstijgingen waar we tegenwoordig mee te maken hebben.'

Hard nodig

De extra studentenwoningen zijn hard nodig voor het huisvesten van onder meer internationale studenten. De verwachting is bovendien dat het aantal nieuwe studenten komend studiejaar hoger is dan in het huidige jaar. Studenten krijgen dan volgens de huidige plannen weer een basisbeurs.
Aan het begin van het studiejaar zouden er achthonderd studenten kunnen wonen op de nieuw te bouwen campus. De bedoeling was om de woningen in de eerste maanden in tweeën te delen, om zo extra woonruimte te realiseren.

Teleurstelling groot

'De teleurstelling is groot dat het nu niet gaat lukken', zegt de wethouder. 'Het risico is aanwezig dat er in augustus een groot tekort aan woningen is. Daarom gaan we de komende tijd, net als eerdere jaren, in gesprek met studentenorganisaties, de RUG en de Hanzehogeschool om te kijken wat we studenten kunnen bieden.'
Wethouder Van Niejenhuis hoopt dat de studentenwoningen in augustus 2024 alsnog op de beoogde locatie staan.