Nominaties voor Groninger van het Jaar stromen binnen

Wie wordt de Groninger van het Jaar?
Wie wordt de Groninger van het Jaar? © RTV Noord
Sinds maandag kun jij bepalen wie Groninger van het Jaar wordt en aan die oproep wordt goed gehoor gegeven. Sinds de aftrap door verkiezingsleider Joyce Kranenborg zijn er inmiddels zo'n duizend nominaties binnengekomen. Volgende week maandag worden de drie finalisten bekendgemaakt.
Bij de inzendingen komen de meest uiteenlopende namen voorbij.

Van boer tot goed doel

Kees Huizinga wordt genoemd, onze Groningse boer in het door de oorlog getroffen Oekraïne. Of André Hateboer, die zich hard maakt voor behoud van het zwembad in Finsterwolde. Gea Topelen-Wilkens moet volgens inzenders de prijs krijgen omdat ze een weggeefwinkel is gestart voor mensen met een kleine beurs.
Een bekende naam van voorgaande jaren is Marcel Hensema. Dit jaar speelde hij een belangrijke rol in muziektheatervoorstelling Hollands Hoop, gebaseerd op de gelijknamige tv-serie. Kickbockster Sarèl de Jong uit Meedhuizen prolongeerde voor de derde keer haar wereldtitel. Johan Remkes kan ook op stemmen rekenen. Wanneer het kabinet er niet uitkomt, wordt de Groninger steevast ingevlogen.
Nominaties voor Groninger van het Jaar stromen binnen

Stemmen kan tot en met zondag

Of bovengenoemde Groningers genoeg stemmen krijgen om te winnen, moet nog blijken. Tot zondagmiddag 18.00 uur kun je jouw kandidaat nog voordragen. Nomineren (en later stemmen) kan via www.rtvnoord.nl/gvhj, maar ook via onze Facebookposts. Alles wordt meegeteld!

Regels bij het nomineren

Er zijn wel enkele regels verbonden aan het nomineren:
- De Groninger van het Jaar is het afgelopen jaar actief geweest in de provincie Groningen, is een Groninger van geboorte en/of heeft in Groningen gewoond;
- (Oud-)medewerkers van RTV Noord, in vaste dienst of freelance, doen niet mee aan de verkiezing;
- De Groninger van het Jaar is een persoon en geen organisatie of (vertegenwoordiger van) een bedrijf of gemeenschap;
- Over de genomineerden en de winnaar wordt niet gecorrespondeerd.

Finalisten maandag bekend

Maandagochtend maakt verkiezingsleider Joyce Kranenborg in het radioprogramma Babette op Noord bekend wie de drie finalisten zijn. Het stemmen op deze drie kanshebbers kan van maandag 19 december tot en met vrijdag 23 december 17.00 uur. De Groninger van het Jaar 2022 wordt dan live bekendgemaakt in Noord Vandaag.