Harry behaalt op 69-jarige leeftijd zwemdiploma A: 'En ik ga nu ook voor B'

Zwemjuf Janneke Adams en Harry Brouwer
Zwemjuf Janneke Adams en Harry Brouwer © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Met lichte zenuwen plonsde Harry Brouwer woensdag in het water van zwembad de De Kalkwijck in Hoogezand. Hij wil dolgraag meedoen aan een triatlon, maar heeft één probleem: hij kon niet zwemmen. En dus trotseerde de Winschoter onlangs met knikkende knieën het water om op 69-jarige leeftijd zwemdiploma A in de wacht te slepen. Met succes.
Harry is werkzaam op het Aletta Jacobs College, waar hij zijn triatlonwens had verklapt aan de conciërges. Die vonden op hun beurt dat het niet bij dromen moest blijven. En zo werd geregeld dat Harry privézwemlessen kreeg. In het diepste geheim werkte hij aan zijn zwemvaardigheden, zonder dat zijn vrouw Janneke ervan wist.
Harry behaalt op 69-jarige leeftijd zwemdiploma A

Gejuich

Dat hij woensdag zou afzwemmen, was dus ook voor zijn vrouw een verrassing. Met een smoes zorgde hij ervoor dat Janneke erbij was op het moment suprême. 'Ze dacht dat ik met de school naar een kerstmarkt in Oldenburg zou gaan', lacht hij. Onder toeziend oog van vrienden en familie plonst Harry woensdagmiddag in het zwembadwater van De Kalkwijck, waarna een luid gejuich vanaf de zijkant klinkt.
De wens om nog eens een triatlon te doen was overigens niet de enige reden dat Harry graag wilde leren zwemmen. Vorig jaar ontsnapte hij aan de dood, toen hij van een boot afviel in Joure. Omstanders wisten hem toen weer op het droge te krijgen. 'We hebben een bootje en ik denk weleens stel dat-ie eraf valt', voegt Janneke eraan toe. 'Gelukkig kan ik wel goed zwemmen dus ik kan hem dan wel redden. Maar ik vind het fantastisch dat Harry dit nu doet', zegt ze.

Zwemmen met kleinkinderen

Zwemjuf Janneke Adams hoopt dat Harry's prestatie een motivatie is voor meer mensen. Je bent nooit te oud om te leren, zegt ze. En dat vindt Harry zelf ook. 'Vroeger was het niet zo vanzelfsprekend om je zwemdiploma te halen, maar beter laat dan nooit. Ik kijk ernaar uit om samen met de kleinkinderen te gaan zwemmen', zegt hij. Tevreden is hij bovendien nog niet. 'Ik ga nu ook voor zwemdiploma B.'