Cadeaubon voor afnemers Voedselbank Groningen na honderden energietoeslagdonaties

Een voedselbankpakket
Een voedselbankpakket © ANP
Mensen die een beroep doen op de Voedselbank Groningen kunnen rekenen op een onverwachts kerstcadeau. Omdat gulle Groningers in de afgelopen weken hun energietoeslag van 190 euro schonken, heeft de Voedselbank Groningen besloten om afnemers een waardebon van vijftig euro cadeau te doen, die kan worden besteed in supermarkten.
Door de energietoeslagdonaties ontving de voedselbank in Groningen ongeveer een ton aan extra inkomsten. De Stichting Spijsuitdeling deed daar nog eens een gift van 22.000 euro bij op. En nog steeds komen er nieuwe donaties binnen, zegt voorzitter Maria Jongsma van de Koepel van Groninger Voedselbanken. 'Het loopt storm.'
De actie om energietoeslagen te doneren was eigenlijk bedoeld om een buffer aan te leggen voor volgend jaar, maar door de vele donaties is besloten om de 750 gezinnen in de stad Groningen die gebruikmaken van de voedselbank ook een cadeaubon van vijf tientjes te schenken. Jongsma kan zich niet anders voorstellen dan dat de geste in goede aarde valt. 'Ze staan vast perplex. Hier rekent niemand op', lacht ze.

'Steun voedselbank in eigen gemeente'

Niet alle voedselbanken in onze provincie kunnen hun klanten dus verrassen met een cadeaubon. 'We roepen mensen daarom vooral op om de voedselbank in de eigen gemeente te steunen. Met name in het oosten van onze provincie is het hard nodig', zegt Jongsma daarover. In de hele provincie maken zo'n tweeduizend gezinnen gebruik van de voedselbank.