Boer vindt dode schapen in weiland naast Meerstad en vreest voor wolf

Het dode schaap met op de achtergrond de eerste huizen van Meerstad
Het dode schaap met op de achtergrond de eerste huizen van Meerstad © Jeroen Willems/RTV Noord
Boer Jelle Dikkema uit Scharmer luidt de noodklok. Op zijn land vlak naast Meerstad zijn afgelopen week vier schapen dood gebeten. Dikkema gaat ervan uit dat de slachtpartij het werk is van een wolf. Hij wil nu dat de politiek actie onderneemt.
Dikkema werd vorige week donderdag gebeld omdat er vier schapen van zijn land zouden zijn ontsnapt. Hij kon het bijna niet geloven, want zijn afrastering is normaal gesproken prima in orde. Aangekomen bij zijn land ziet hij dat de kudde van 65 schapen is verdeeld in vier of vijf groepen.
'Dat vond ik al heel raar, want als ik normaal aan het eind van de dag bij de schapen kom, gebeurt dat nooit', zegt Dikkema. 'Ik liep twintig meter het land in en zag tot mijn grote schrik een dood schaap. Hij was in zijn hals gegrepen en dat is wat een wolf ook doet.'
Boer vindt dode schapen in weiland naast Meerstad en vreest voor wolf

'De provincie geeft niet thuis'

Verderop vindt Dikkema nog twee schapen die op identieke wijze zijn gedood. Een van de schapen ligt hemelsbreed enkele tientallen meters van de nieuwe rotonde bij Meerstad.
'Hij komt heel dicht bij de bewoonde wereld en dat is toch wel schrikken. In Drenthe is de wolf heel actief en daar wordt ook opgetreden. De provincie helpt agrariërs met de afrasteringen, maar de provincie Groningen geeft niet thuis.'

Schapen in de schuur

Dikkema hoort geluiden van collega's dat er in de afgelopen weken ook schapen zijn aangevallen in Overschild en Meedhuizen. Zelf vond Dikkema dinsdag nog een dood schaap, dat helemaal was aangevreten bij de hals en in een weiland lag. Hij heeft zijn schapen daarom verplaatst naar zijn schuur in Scharmer. Voor hoe lang weet hij niet.
'Tja, wat is het plan?', vraagt hij zich af. 'Ik wil gewoon duidelijkheid of het hier gaat om een wolf. Ik denk het wel, maar er wordt nu eerst onderzoek gedaan. Ik heb alleen gehoord dat de uitslag hierover pas in februari is. Dat moet echt anders, dat duurt toch veel te lang?'
Dikkema is ook niet te spreken over Bij12, de instelling die de wolvenschade in Nederland onderzoekt en registreert. Dikkema moest lang wachten voordat er monsters werden genomen van de dode schapen en nu moet hij naar eigen zeggen ook veel te lang wachten voordat er uitsluitsel komt over de doodsoorzaak van zijn schapen.
Een dood schaap dat in de hals is gebeten op een weiland vlakbij Meerstad
Een dood schaap dat in de hals is gebeten op een weiland vlakbij Meerstad © Jeroen Willems/RTV Noord

'Er moet beheer komen'

Raadslid Marian van Dijken-Bos van de Boer & Burger Partij in Midden-Groningen maakt zich zorgen over de verschillende wolvenaanvallen ten oosten van de stad. Van Dijken-Bos hoopt met een motie, die wordt voorbereid, iets aan het probleem te doen.
'Er moet beheer komen. De wolf is een prachtig dier, maar hier in de buurt kan het gewoon niet. Er fietsen hier dagelijks honderden kinderen langs en je wilt niet meemaken dat een kind gebeten wordt. Afgezien van het dierenleed met deze schapen', zegt Van Dijken-Bos.
Wolven mogen op dit moment niet worden afgeschoten, maar de partij denkt dat er voor 'probleemwolven' misschien toch wat mogelijk is. 'Het zou dan alleen voor Midden-Groningen gelden, want alleen daar kunnen we iets over zeggen', zegt Van Dijken-Bos.