'Groningen moet kosten voor geslachtsregistratie vergoeden'

Feesten in een regenboogvlag
Feesten in een regenboogvlag © Tristan Braakman/RTV Noord
Wil je een nieuw paspoort of rijbewijs omdat je van geslacht bent veranderd en woon je in de gemeente Groningen? Dan moet de gemeente voor die kosten opdraaien. Dat vinden meerdere partijen in de gemeenteraad. In Nijmegen gebeurt het al en nu zou Groningen moeten volgen.
Niet alleen de kosten van een paspoort of rijbewijs zouden bij geslachtsverandering kwijtgescholden moeten worden, de kosten voor een deskundigenverklaring moeten eveneens vergoed worden. Zo'n verklaring is noodzakelijk in officiële documenten. Het plan komt van GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en Student en Stad.

Vragen

De vier partijen hebben over de kwestie vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Dat heeft nog niet gereageerd op het verzoek om tot vergoeding over te gaan. Per jaar zijn er gemiddeld zo'n twintig mensen die nieuwe documenten aanvragen in verband met een geslachtsverandering.
De regenboogvlag wappert aan de Martinitoren
De regenboogvlag wappert aan de Martinitoren © Frits Emmelkamp/RTV Noord

Lage kosten

De partijen willen het graag omdat het zou bijdragen aan de acceptatie van de lhbtiq+ inwoners. Daarnaast betreft het een vrij kleine groep mensen die volgens de politici vaak kampt met een krappere beurs omdat ze vaker dan de algemene beroepsbevolking werkloos zijn of een lager inkomen hebben. Het gebaar van de maatregel zou richting transpersonen groot zijn, terwijl de kosten voor de gemeente laag blijven, naar verwachting rond de drieduizend euro per jaar.