Groningse schaatsers genieten van marathon in Burgum: 'Super dat het kan'

Een compleet peloton bij de eerste marathon op natuurijs
Een compleet peloton bij de eerste marathon op natuurijs © Henk Elderman/RTV Noord
Er viel weinig eer te behalen voor de marathonschaatsers uit Groningen bij de eerste wedstrijd op natuurijs in Burgum. Robert Post was de beste met de vijfde plaats. Sjoerd den Hertog eindigde nog net in de top-10. Voor Daan Gelling liep de wedstrijd uit op een drama.
Wat hadden ze alle drie graag in Noordlaren de eerste rondjes van deze winter op natuurijs gereden. 'Ik had een voorkeur en dat was Noordlaren, daar wilde ik staan. Het is heel erg jammer dat dat niet zo is. Niettemin was dit ook een heel mooi baantje', gaf Post na afloop ruiterlijk toe.
In de laatste ronden kon hij niet meedoen om de podiumplaatsen. 'Ik zat ingesloten toen ze gingen, anders ga je nog verder van voren de finale in. Ik moest van te ver komen.' Winnaar Gary Hekman kon al een aantal meters voor de finishstreep de handen in de lucht steken. Schrale troost voor Post was dat ploeggenoot Harm Visser tweede werd.
Groningse schaatsers genieten van marathon in Burgum: 'Super dat het kan'

'Schaatsen niet meer super'

Ook Sjoerd den Hertog sneeuwde onder in het gevecht om de overwinning. 'Een sprint was al niet het scenario waar we als ploeg op ingezet hadden. Ik kon mij niet goed positioneren om voor de winst mee te doen. Ik heb het nog wel geprobeerd, maar dan gaan die mannen al zo hard. Dan is het lastig om nog op te schuiven', analyseerde Den Hertog, die op kunstijs na zeven wedstrijden aan de leiding gaat in het klassement.
Het verschil met kunstijs werd hem ook in Burgum weer duidelijk. 'Het is natuurlijk hartstikke mooi. Bij gebrek aan bevroren plassen doen we het met dit soort baantjes. Het is super dat dat kan. Maar de kwaliteit van het ijs is niet zo goed als op een kunstijsbaan. En dan kunnen er dingen gebeuren. Ik had mijn schaatsen ook niet meer super, maar dat hoort erbij.'
Den Hertog trekt vrijdag het oranje leiderspak weer aan in de Marathon Cup. Wat hem betreft had er tussendoor nog een wedstrijd op natuurijs verreden mogen worden. En wel in Noordlaren. 'Dat vind ik als Groninger de leukste baan. Maar goed als het niet kan, dan kan het niet en gaan we lekker door.'

Twee keer onderuit

Zijn ploeggenoot Daan Gelling had donderdag ook graag in Noordlaren gereden. Niet alleen omdat het dicht bij huis is, ook om zich te revancheren. Hij smakte in Burgum twee keer onderuit. De eerste valpartij was met nog dertig ronden te rijden. 'Ik kon toen nog weer aansluiten en had er nog wel vertrouwen in. Bij de tweede val kwam ik ook nog weer terug en probeerde nog wat voor de ploeg te doen, maar dat zat er niet meer in', blikte Gelling terug op een dramatisch verlopen koers.
En ook voor hem stond rijden in Noordlaren hoog op het verlanglijstje: 'Ik had er echt op gerekend, maar helaas mocht het niet zo zijn. Vorig jaar was het daar heel mooi. Jammer.'