Raad trekt de knip voor extra geld MFA de Tirrel, maar houdt 'bittere nasmaak'

De bouw van de Tirrel zit in de afrondende fase
De bouw van de Tirrel zit in de afrondende fase © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'Hoe heeft dit weer kunnen gebeuren?', 'Er is weer geblunderd', 'Het is een project met een bittere nasmaak'. Ondanks kritiek is het merendeel van de Hogelandster gemeenteraad toch akkoord gegaan met extra geld om de bouw van multifunctionele accommodatie de Tirrel af te ronden.
Onlangs werd bekend dat het project opnieuw te maken heeft met een financiële tegenvaller. Dit keer gaat het om 2,4 miljoen.
Het bouwproject zou bij de start 23 miljoen euro kosten. De afgelopen jaren liep dat op tot 35,5 miljoen. Het complex gaat onderdak bieden aan twee basisscholen, horeca, een sporthal en krijgt ruimtes voor zorginstelling De Hoven. Ouderenzorg, kinderen en sport komen onder één dak.

Hogere kosten, minder inkomsten

Het project heeft te maken met stijgende bouwkosten, sloopkosten en tegenvallers als het gaat om btw en de inhuur van adviseurs. Ook de inrichtingskosten zijn hoger. Verder viel de bijdrage van de NAM lager uit dan verwacht en zijn de inrichtingskosten hoger.
Ook de energiebesparende maatregelen van het gebouw, een zonnedak met 2700 panelen en een warmte-koudeopslag, zijn duurder.

Coalitiepartijen willen vooruit

GroenLinks vindt dat er veel geleerd is, maar wil vooral door. En ook GemeenteBelangen kan niet wachten totdat de eerste gebruikers in het gebouw kunnen.
De VVD noemt het een 'mooi project, maar wel met een bittere nasmaak'. Ook de PvdA blikt nog even terug. ‘Wij kunnen niet kritiekloos aan de kant blijven staan. Los van onvoorziene ontwikkelingen zijn er fouten gemaakt. Dat heeft ons eerder ook al veel geld gekost. Dat werpt zijn schaduw op de aankomende jaren. Maar deze hete aardappelen slikken wij, want we moet door’, zegt raadslid Han Hefting.

'Wij gaan niet tekenen bij dit kruisje'

De oppositie reageerde wel fel omdat er weer een onverwachte tegenvaller is. ‘Dit had voorkomen kunnen worden als de risico’s beter in kaart werden gebracht’, zegt Nico Werkman, raadslid namens Hogeland Lokaal Centraal. ‘Wij gaan niet tekenen bij dit kruisje.’
'Wij noemen het inmiddels Tirrel-gate', zegt Lokaal Sociaal fractievoorzitter Linda Visser gekscherend. 'Nu wordt er weer gevraagd om extra geld.'
Net zoals de rest van de oppositie vindt de partij dat de raad nog beter geïnformeerd moet worden, zodat er meegedacht kan worden aan oplossingen. Ze willen betere informatie over het financiële verloop van grote projecten.
'In hoeverre is dit nu het eindplaatje? Komt er over een tijdje weer een vraag om extra geld', vraagt CDA fractievoorzitter Kor Berghuis zich af.

Niet weer de hand ophouden

'U vraagt: is dit het eindverhaal? Ja', zegt wethouder Karen Hansems (GemeenteBelangen). Ze erkent dat in het verleden zaken niet zijn goed gegaan. Ook vindt ze dat de gemeente in deze situatie zit door een veranderende wereld en stijgende prijzen. Ze blijft eraan werken om de raad zo goed mogelijk te informeren.
'Eén van de belangrijkste dingen is dat de ouderenzorg in Winsum en onze gemeente blijft voor een lange tijd', laat Hansems weten.
Uiteindelijk stemde het merendeel van de raad voor het beschikbaar stellen van de extra miljoenen.