Plek voor 120 Oekraïners in voormalig verpleegcentrum in Nieuwe Pekela

Voormalig zorgcentrum de Clockstede in Nieuwe Pekela
Voormalig zorgcentrum de Clockstede in Nieuwe Pekela © RTV Noord
De gemeente Pekela gaat Oekraïners opvangen in voormalig verpleegcentrum De Clockstede in Nieuwe Pekela. Die locatie werd begin dit jaar omgebouwd voor (mogelijk) besmette asielzoekers uit Ter Apel.
In de locatie is plek voor ongeveer 120 Oekraïners. Zij kunnen daar twee jaar verblijven.

Clockstede staat nagenoeg leeg

Het pand langs de Prunuslaan staat al langere tijd zo goed als leeg, omdat het aantal coronabesmettingen steeds verder afnam. De noodzaak om de locatie beschikbaar te houden voor (mogelijk) besmette asielzoekers uit Ter Apel, is daarmee verdwenen.
De gemeente Pekela en Acantus, eigenaar van het pand, willen voorkomen dat het leeg komt te staan. Om die reden is besloten om het pand beschikbaar te stellen voor Oekraïense vluchtelingen.
Na twee jaar moeten zij het pand weer uit. Acantus wil vanaf dat moment het pand beschikbaar stellen voor huurders die een plek zoeken. De woonruimtes worden vanaf dan beschikbaar gemaakt voor éénpersoonshuishoudens.

Tweede opvanglocatie in Pekela

Het voormalige verpleegcentrum wordt de tweede plek in de gemeente Pekela waar Oekraïners opgevangen worden. Op dit moment verblijven zo’n 250 Oekraïners in voormalige zorgcomplex de Molenhof in Oude Pekela.
Dat contract loopt tot september 2023.