Sloop voormalig ziekenhuis Winschoten gaat miljoenen kosten

Het St. Lucasziekenhuis staat er verloren bij
Het St. Lucasziekenhuis staat er verloren bij © Marco Grimmon/RTV Noord
De gemeente Oldambt verzoekt haar gemeenteraad om een bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het voormalig St. Lucas Ziekenhuis in Winschoten. Met dat geld moet het pand met de grond gelijk gemaakt worden.
Dat bedrag komt bovenop de miljoenen die al opzij zijn gezet voor de sloop van het gebouw. De gemeente: ‘De sloop van het voormalig ziekenhuis kost veel geld.’

Ziekenhuis

Het voormalig St. Lucas doet geen dienst meer als ziekenhuis, sinds het St. Lucas en het Delfzicht ziekenhuis in Delfzijl zijn overgegaan in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. Sindsdien verkeert het pand in Winschoten in steeds slechtere staat.
Oldambt wil graag woningen en winkels bouwen op het terrein, maar daarvoor moet het grootste gedeelte van het ziekenhuis eerst gesloopt worden.
De gemeente heeft daarvoor in elk geval meerdere subsidies weten binnen te slepen. In totaal ontvangt zij zo’n 6,6 miljoen euro voor het gehele ziekenhuisproject. Daarvan wordt ruim 2 miljoen gebruikt voor de sloop van het ziekenhuis. Het overige geld wordt ingezet voor het aanpakken van het centrumgebied en het versneld realiseren van 121 woningen op het terrein.