Hoogleraren pleiten bij Raad van State voor beter rekenmodel bevingsschade

Bevingsschade aan een huis in Wirdum
Bevingsschade aan een huis in Wirdum © ANP
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) moet zo snel mogelijk met een eerlijk en rechtvaardiger schade-rekenmodel werken. Daarvoor pleitten emeritus-hoogleraren George de Kam en Jan van Dunné woensdag bij de Raad van State.
De Kam en Van Dunne vinden dat de huidige IMG-schaderegeling mensen die dichter bij het epicentrum van een aardbevingen wonen, benadeelt ten opzichte van diegenen die verder van de epicentra afwonen. De twee hoogleraren traden bij de Raad van State op voor Middelstumer Wim Blanken.
‘Het maakt mij niet uit als een beter model mij meer of minder schadegeld oplevert, het gaat mij om de rechtvaardigheid. Ook al is inmiddels gebleken dat ik volgens het rechtvaardigere model recht heb op een hogere schadevergoeding.’

Meer rekening houden met lichte bevingen

Volgens De Kam houdt het rekenmodel waarmee het IMG werkt te weinig rekening met lichte bevingen.
‘In het gebied rond Middelstum komen veel meer bevingen voor dan in Beijum, met meer kans op schade. Daar zou het IMG meer rekening mee moeten houden. Nu krijgen in veel gevallen mensen die verder van de bevings-epicentra afwonen net zoveel schadevergoeding als mensen die veel dichter bij de epicentra wonen en meer bevingen en meer kans op schade hebben’, betoogde De Kam tegenover de hoogste bestuursrechter.

IMG ziet geen probleem

Volgens een woordvoerder van het IMG werkt het huidige model prima en leidt dat niet tot onacceptabele onrechtvaardigheden. De Raad van State stelde een groot aantal technisch juridische vragen over de kwestie maar liet niet blijken of de hoogleraren of IMG het bij het rechte eind heeft.
Ook zaak over WOZ-waarde boerderij
De Raad van State behandelde woensdag meer Groningse zaken. Zo vinden twee inwoners van Kolham dat het IMG werkt met een te lage WOZ-waarde van hun kop-hals-rompboerderij. Daardoor zouden de Kolhammers een te lage schadevergoedingen hebben gekregen. Volgens de Kolhammers is de WOZ-waarde ten onrechte zo laag omdat er asbestdakplaten op de schuur lagen. Dat vinden zij niet redelijk en eisen alsnog een hogere schadevergoeding.
De Raad van State doet in deze twee zaken binnen zes a twaalf weken einduitspraak.