Pekelder verdacht van verkrachting en afpersing van bejaarde man tijdens seksdate

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Tegen een 44-jarige man uit Oude Pekela is een celstraf geëist van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij zou een 82-jarige man langdurig hebben mishandeld, afgeperst en verkracht. 'Ik ben totaal verbijsterd', zegt de verdachte over de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De twee kenden elkaar al enige tijd via een chatsite voor homoseksuelen en spraken ook af en toe af. Op 29 maart liep een seksdate waarbij sprake was van SM uit de hand. De volgende dag meldde het slachtoffer zich bont en blauw bij de politie. Hij vertelde gestompt, geschopt, afgeperst en verkracht te zijn.

'Slachtoffer gaf toestemming'

De rechter vroeg de verdachte donderdagochtend wat hij er zelf van vond. 'Er is wel wat gebeurd', gaf de verdachte toe, 'ik heb hem ook klappen gegeven. Meneer was geboeid en dat verklaart de striemen en korsten op zijn armen.'

Forse klappen uitgedeeld

De rechter concludeerde op basis van de letselrapportage dat er veel forse klappen zijn uitgedeeld. De verdachte zegt dat hij dat met instemming van het slachtoffer heeft gedaan. Hij wist naar eigen zeggen niet dat de bejaarde man niet vastgebonden wilde worden. Bovendien zegt de verdachte dat het slachtoffer toestemming had gegeven om hem te mishandelen en foto's te maken.

Gedwongen geld over te maken

De officier van justitie zag het anders. Terwijl de bejaarde man urenlang vastgebonden was, probeerde de verdachte zaken te bestellen en te betalen met de telefoon van de ander. Tegen de ochtend gingen de twee naar het huis van de oudere man in Winschoten. Volgens het slachtoffer werd hij daar gedwongen om met de laptop geld over te maken en toen dat niet lukte, te pinnen bij de bank. Het slachtoffer zegt dat hij doodsbang was dat de verdachte zijn familie de foto's van de seksdate zou sturen.
Het OM eist naast de gevangenisstraf een contactverbod en wil dat verdachte al het beeldmateriaal van het slachtoffer vernietigt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.