Provincie helpt boeren in hun strijd tegen wolven: 'Hij zal hier meer voorkomen'

Een wolf op de Veluwe
Een wolf op de Veluwe © ANP
De provincie Groningen stelt mobiele afweerrasters beschikbaar voor boeren die te maken krijgen met wolven die dieren op hun land doodbijten. Woordvoerder Heleen Slager van de provincie zegt dat hierover volgende week een besluit wordt genomen door het provinciebestuur.
Mogelijk is er de laatste weken een wolf actief in onze provincie. Boeren uit Meedhuizen, Overschild, Grijpskerk en Groningen maakten afgelopen week melding van doodgebeten schapen bij de organisatie BIJ12, die de wolvenpopulatie in Nederland monitort en onderzoekt voor de provincies.

Timing is toeval

De provincie Groningen is op de hoogte van deze incidenten. Toch is het volgens de provincie toeval dat juist op dit moment het besluit wordt genomen om boeren te helpen hun vee te beschermen tegen de wolf.
'We zijn al langer bezig met het plan om deze mobiele afweerrasters beschikbaar te stellen', zegt woordvoerder Slager. 'We gaan er niet van uit dat wolf zich zal vestigen in onze provincie omdat onze natuur daar niet voor geschikt is, maar wel in bijvoorbeeld Friesland en Drenthe. De wolf zal daardoor ook hier mee voorkomen.'
Provincie samen met boeren tegen de wolf
De provincie is trouwens niet tegen de komst van de wolf. 'Wij zijn voor biodiversiteit en dus ook voor de komst van de wolf, maar we willen boeren wel helpen om hun vee te beschermen', zegt Slager.

Vier keer een wolf

Uit onderzochte monsters van doodgebeten dieren in onze provincie dit jaar blijkt dat dit vier keer gebeurde door een wolf. Twee keer gebeurde dit door een hond en eenmaal door een vos. Of de schapen van afgelopen week door een wolf zijn gedood is nog niet duidelijk. BIJ12 verwacht half januari de uitslagen van de DNA-testen te hebben.

Wolf gezien bij Meerstad

Voor de getroffen boeren staat ondanks hard bewijs vast dat er een wolf heeft toegeslagen. De boeren worden gesteund in hun verhaal door Maurice Moll uit Eelde. Hij laat RTV Noord weten dat hij de wolf in de afgelopen weken twee keer heeft zien lopen in de buurt van de Engelberterweg, niet ver van Meerstad, waar ook vier schapen zijn doodgebeten.
'Hij liep prachtig langs de rand van het weiland. Hij was te groot en te grijs voor een vos en aan zijn loopje was duidelijk te zien dat het niet om een hond ging', zegt Moll. Moll probeerde een foto van het dier te maken met zijn mobiel, maar dat is niet gelukt.
De provincie Groningen komt volgende week met meer informatie voor de boeren over hoe en wanneer ze de afrastering aan kunnen vragen.