Museum Wierdenland viert 80ste verjaardag van schilder en buurman Matthijs Röling

Museum Wierdenland viert de 80ste verjaardag van de bekende kunstschilder en buurman
Museum Wierdenland viert de 80ste verjaardag van de bekende kunstschilder en buurman © Jan Been/RTV Noord
In Museum Wierdenland in Ezinge wordt vrijdag de expositie 'Binnenkijken bij Matthijs Röling' officieel geopend. Het gaat om een jubileumtentoonstelling ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de bekende schilder in maart volgend jaar.
De expositie toont zo’n zestig schilderijen en een aantal levensgrote foto’s van het interieur van Rölings woning. Röling woont zelf in Ezinge.
Museum Wierdenland viert 80ste verjaardag van schilder en buurman Matthijs Röling

Uit het hele land

De schilderijen komen uit het hele land, vertelt Ellie Komrij, medesamensteller van de expositie: ‘We hebben stukken uit musea, zoals het Drents Museum, er komen schilderijen uit privécollecties en ook familieleden van Matthijs hebben werken in bruikleen gegeven. Matthijs wist nog precies waar zijn schilderijen waren en hij heeft meegeholpen om ze hiernaartoe te krijgen.’
Een deel van de zestig schilderijen die bijeen zijn gebracht
Een deel van de zestig schilderijen die bijeen zijn gebracht © Jan Been/RTV Noord
Alle schilderijen zijn binnenshuis geschilderd, vandaar de naam van de tentoonstelling
Ellie Komrij - Medesamensteller
Binnenkijken bij Matthijs Röling, heet de tentoonstelling. Komrij: ‘Het gaat om portretten, stillevens en andere afbeeldingen. Alle schilderijen zijn binnenshuis geschilderd, vandaar de naam van de tentoonstelling.’

Levensgrote foto's

Naast de schilderijen hangen in Wierdenland ook levensgrote foto’s van het interieur van de monumentale boerderij in Ezinge, waar Röling sinds 1972 woont. De foto’s zijn gemaakt door kunstenaar Mischa Keijser. Ze laten onder meer de muurschilderingen zien die Röling in zijn huis heeft gemaakt.
De tentoonstelling in Museum Wierdenland duurt tot en met zondag 4 juni volgend jaar.