Noodopvang Winschoten breidt uit naar aangekondigde 180 vluchtelingen

Het pand van Lentis in Winschoten
Het pand van Lentis in Winschoten © Jeroen Bos
De noodopvang voor vluchtelingen aan de Mr. D.U. Stikkerlaan in Winschoten wordt uitgebreid naar de aangekondigde 180 plaatsen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had de gemeente Oldambt in oktober 2022 verzocht om de opvang uit te breiden.
De asielzoekersopvang in Winschoten is sinds april 2022 gevestigd in een leegstaand pand van zorgorganisatie Lentis en biedt vooralsnog ruimte aan honderd vluchtelingen. Het bijzondere aan de opvang is dat die ook is aangewezen voor kwetsbare asielzoekers, waaronder alleenstaande minderjarige vluchtelingen.
De afgelopen periode heeft het college van burgemeester en wethouders van Oldambt vaker gesproken over de uitbreiding van de opvang. Dit kwam onder meer ter sprake in een gemeenteraadsvergadering, tijdens het omwonendenoverleg dat het COA organiseerde en in berichten van de gemeente over vluchtelingenopvang.
Die uitbreiding zou er alleen komen, als er geen gekke dingen zouden gebeuren. Cora-Yfke Sikkema zei afgelopen oktober dat het 'heel goed gaat op de locatie en alles rustig verloopt'.

Instroom in fases

De extra vluchtelingen komen in meerdere fases in Winschoten wonen. Het kan nog een paar maanden duren voordat uiteidenlijk alle plekken worden gebruikt. Zo is er meer tijd voor een goede begeleiding en introductie en het inregelen van het onderwijs voor de kinderen.

Lees meer: