Westerwolde krijgt noodfonds van 1,5 miljoen vanwege energiecrisis

Het wapen van de gemeente Westerwolde
Het wapen van de gemeente Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Westerwolde stopt 1,5 miljoen euro in een pot waar inwoners en maatschappelijke organisatie beroep op kunnen doen als ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden vanwege de gestegen energieprijzen.
In tegenstelling tot andere gemeentes moeten inwoners het geld na een jaar terugbetalen. Het is dus geen gift, maar een renteloze lening. ‘Als je er een gift van maakt, dan heeft het gevolgen voor de toeslagen bij de belastingdienst’, zegt wethouder Giny Luth van de gemeente.

Afwijken in uitzonderlijke gevallen

In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente alsnog besluiten dat het bedrag niet terugbetaald hoeft te worden, als dat echt niet lukt. ‘We zullen maatwerk leveren en af en toe afwijken van als het noodzakelijk is om onze inwoners te helpen’, zegt de wethouder.
Het meeste geld is gereserveerd voor Westerwolders: één miljoen euro. Een inwoner die vanwege vanwege financiële problemen uit huis dreigt te worden gezet of afgesloten dreigt te worden van gas, water en elektra, kunnen beroep doe op de renteloze lening.
Eenzelfde regeling is er voor maatschappelijke organisaties die dreigen om te vallen, zoals dorpshuizen. Voor hen is in totaal een half miljoen euro gereserveerd.

Noodfonds overheid komt te laat

In de tussentijd wordt er landelijk ook gewerkt aan een noodfonds, maar volgens de gemeente Westerwolde zal dat niet toereikend zijn en komt dat noodfonds waarschijnlijk te laat om inwoners te helpen.

Veel slecht geïsoleerde huizen

Hoeveel Westerwolders en maatschappelijke organisatie gebruik gaan maken van de renteloze lening weet de gemeente nog niet. Vanaf 1 januari moet het fonds er zijn. Eerder deze week werd bekend dat in de gemeente Westerwolde relatief veel huizen staan met één van de drie laagste energielabels: E, F en G.