Gemeente Groningen is 'hotspot' voor incidenten met verwarde personen

De politie arresteert een verwarde man in Groningen (archiefbeeld)
De politie arresteert een verwarde man in Groningen (archiefbeeld) © J. Lameris/112 Groningen
In de gemeente Groningen komen relatief veel incidenten met verwarde personen voor. Samen met steden als Amsterdam en Rotterdam staat Groningen dan ook te boek als 'hotspot'. Voor de aanpak van personen met 'verward en onbegrepen gedrag' kan Groningen nu rekenen op extra geld van het Rijk.
Dat hebben ministers Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Conny Helder (Langdurige Zorg) bekendgemaakt.

Veel winst te behalen in 'hotspot' Groningen

Met de aanpak van het probleem is voor heel Nederland een bedrag gemoeid van 59 miljoen euro. De gemeente Groningen kan daarnaast rekenen op een extra bedrag uit een pot van 14 miljoen euro, omdat het samen met zes andere grote steden geldt als 'hotspot' voor incidenten.
Hotspots zijn steden met bovengemiddeld veel incidenten. In deze plaatsen hopen de ministers op korte termijn resultaat te zien. 'Zo maken wij daar waar de problematiek het grootst is (en waar daarom de meeste winst te behalen valt) een snelle start', schrijven de ministers in hun kamerbrief.
De gemeente Groningen is de enige hotspot in Noord-Nederland. Andere hotspots zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Haarlem.

Steeds meer meldingen

Het aantal politiemeldingen voor personen met verward gedrag stijgt al enkele jaren, zowel landelijk als in de provincie Groningen. Volgens politiecijfers was er in 2021 in onze provincie meer dan 5500 keer overlast door een verward persoon. In 2012 lag dit aantal nog op 1800. Bijna de helft van die meldingen komt uit de stad Groningen.
Landelijk ging het vorig jaar om ruim 130 duizend meldingen.

Kleine groep veroorzaakt veel overlast

Wat opvalt is dat de meeste meldingen afkomstig zijn van een kleine groep. Zo waren, volgens cijfers van het RIVM, de 61 duizend meldingen van overlast door verwarde personen in 2016 te herleiden tot bijna 34 duizend personen.

Betere samenwerking

In juli dit jaar werd in een kamerbrief al duidelijk dat ministers Yesilgöz-Zegerius en Helder de samenwerking tussen politie en ggz wilden intensiveren om het probleem aan te pakken. Dat leidt nu tot een pot van 59 miljoen euro voor lokale en regionale initiatieven.