Bioscoopfilm over Gronings liefdesdrama krijgt 325.000 euro van NPG

Opnames van een film op archiefbeeld
Opnames van een film op archiefbeeld © Wikimedia Commons
De Groningse filmmaker Fedde Hoekstra krijgt 325.000 euro uit het Nationaal Programma Groningen (NPG) voor het produceren van een speelfilm die zich afspeelt in Groningen.
Begin dit jaar riep het NPG, voor het Toukomst-project Groninger films, filmmakers op om met ideeën te komen voor drie films over Groningen. Eind september werden al twee korte films van talentvolle filmmakers beloond met een bijdrage van ieder 60.000 euro.
Voor het plan voor een (grote) speelfilm van een ervaren filmmaker kwamen in totaal vijftien voorstellen binnen. Een jury koos Hoekstra's scenario voor de film Het Zondagsbed uiteindelijk als winnaar uit.

Fataal liefdesverhaal

De film vertelt het verhaal van een fatale liefdesgeschiedenis op een afgelegen herenboerderij in Groningen.
'Jildau, een onafhankelijke boerin, redt het leven van een jonge deserteur. Haar drie knechten, met wie ze zondags per toerbeurt het bed deelt, ontvlammen in jaloezie wanneer zij de vreemdeling tot haar uitverkorene maakt. De hartstocht drijft allen in de richting van een tragedie', vertelt Hoekstra, die met de film hoopt de sprong te maken naar een internationaal publiek.

100 miljoen euro

In het kader van het NPG-programma Toukomst adviseerde een panel vorig jaar over de besteding van 100 miljoen euro aan tal van projecten, waaronder dus de speelfilm. Belangrijke voorwaarde was dat de film zich zou afspelen in de provincie, met onderwerpen, thema’s en waarden die typisch Gronings zijn. Daarnaast moet de film mensen op een verrassende manier laten kennismaken met bekende en minder bekende plekken in onze provincie.
De film van Hoekstra moet in 2024 te zien zijn in bioscopen in zowel binnen- als buitenland.