FC Groningen wint in Spanje van Franse tweedeklasser FC Metz: 3-2

Het decor tijdens FC Groningen - FC Metz in Spanje
Het decor tijdens FC Groningen - FC Metz in Spanje © Stefan Bleeker/RTV Noord
FC Groningen heeft de eerste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Zuid-Spanje met 3-2 gewonnen van FC Metz. Dankzij doelpunten van Ricardo Pepi, Liam van Gelderen en jeugdspeler Jorg Schreuders werd de overwinning in de wacht gesleept
Hoofdtrainer Dennis van der Ree had op het veld in het dorpje Castillo de Montemar direct een verrassing in petto: de 17-jarige Thijmen Blokzijl stond in het hart van de defensie naast Radinio Balker. Mike te Wierik begon op de bank en viel in de tweede helft in.

Meer wijzigingen

Ook Neraysho Kasanwirjo stond op een andere plek opgesteld dan onder Frank Wormuth het geval was. Stond hij eerder dit seizoen vooral als rechtsback of centrale verdediger opgesteld, tegen FC Metz had de 20-jarige Amsterdammer een rol op het middenveld. Daleho Irandust stond als rechtsbuiten opgesteld en Tomas Suslov begon vanaf de linkerkant. Luciano Valente stond op 'tien' gepositioneerd. Laros Duarte en Marin Sverko behoorden niet tot de wedstrijdselectie vanwege blessures. De Duitse aanvaller Florian Krüger bleef vanwege ziekte in Nederland achter.
Van der Ree: 'Leuke wedstrijd, met energie en plezier'

Minder breien

Tegenstander FC Metz staat na vijftien speelrondes op de achtste plaats in Ligue 2, het tweede niveau van Frankrijk. De wedstrijd die zaterdagochtend al om 11.00 uur begon, bestond uit twee delen van een uur.
FC Groningen begon goed aan de eerste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp, met een aantal prima combinaties door de as van het veld. Vooral de rol van Kasanwirjo viel positief op, al had de nieuwbakken middenvelder iets vaker zijn mond mogen houden tegen de scheidsrechter. Het gebrei achterin, waar Van der Ree een hekel aan heeft, bleef achterwege waardoor de bal sneller en meer richting de middenvelders en aanvallers belandde.

Strafschop

Doordat zowel Ricardo Pepi als Suslov het vizier niet op scherp had staan, kregen de Fransen de kans om na een half uur via een strafschop op voorsprong te komen, na een overtreding van Damil Dankerlui op Cheikh Sabaly. Oog in oog met Peter Leeuwenburgh faalde Georges Mikautadze niet (0-1). Overigens is eerste doelman Michael Verrips bijna hersteld van een blessure. Hij maakt dinsdag weer minuten in de tweede oefenwedstrijd tegen het Italiaanse Spezia.
De rake strafschop van FC Metz:

Rake kopbal en misser vanaf elf meter

FC Groningen raakte niet in de war van de achterstand en bleef de weg naar voren zoeken. Na 45 minuten was het dan ook raak. Suslov gaf vanaf de linkerkant een uitstekende voorzet, die door Pepi keihard tegen de touwen werd gekopt (1-1). Vijf minuten later kreeg de Amerikaan opnieuw de kans om te scoren, nadat Irandust in het zestienmetergebied werd gevloerd. De strafschop werd echter gekeerd door de Franse doelman.
Het doelpunt van Ricardo Pepi:
De gemiste strafschop van Pepi:

Voorsprong FC Groningen

Na een uur spelen kwam er bij FC Groningen bijna een compleet nieuw elftal op het veld. De frisse spelers hadden slechts drie minuten nodig om op voorsprong te komen (2-1). Na een prima aanval belandde een afvallende bal voor de voeten van Liam van Gelderen die de bal keurig achter de doelman van Metz schoof.
Het doelpunt van Liam van Gelderen:
Daarna vielen jeugdspelers Thom van Bergen en Jorg Schreuders positief op. Spits Van Bergen gaf de bal uitstekend mee aan Schreuders, die zo zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van FC Groningen maakte (3-1). FC Metz kwam nog terug tot 3-2.
Het doelpunt van Jorg Schreuders:

Opstellingen FC Groningen

Eeerste helft: Leeuwenburgh; Dankerlui, Blokzijl, Balker, Määttä; Pelupessy, Kasanwirjo, Valente; Irandust, Pepi, Suslov.
Tweede helft: De Boer, Van Gelderen, Te Wierik, Mariani, Kalley; Schreuders, Lundqvist, Oratmangoen; Van Bergen, Pepi, Abraham.

Jeroen Zoet

Komende dinsdag speelt FC Groningen nog een oefenduel in Spanje tegen de Italiaanse Serie A-club van Veendammer-doelman Jeroen Zoet: Spezia Calcio 1906.