Lycurgus verovert Supercup ten koste van Dynamo

Lycurgus viert de cup
Lycurgus viert de cup © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
De volleyballers van Samen Lycurgus hebben ten koste van Draisma Dynamo de Supercup veroverd. De Groningers wonnen in Apeldoorn na een vijfsetter. Met deze prijs sluiten de Groningers het jaar 2022 af.
Lycurgus won vorig seizoen de nationale beker ten koste van Active Living Orion uit Doetinchem. Dynamo won van datzelfde Orion de finale om de landstitel, waardoor de Groningers en de Apeldoorners het tegen elkaar op mochten nemen voor de Supercup.
De Groningers wonnen deze prijs vijf keer eerder (2015, 2016, 2017, 2018, 2020). Dynamo won de Supercup negen keer eerder (1993, 1995, 1996, 2000, 2001, 2007, 2008, 2010, 2021). Vorig jaar won Dynamo de Supercup ten koste van Lycurgus.
Lycurgus viert feest na winnen Supercup
Lycurgus-coach Arjan Taaij begon zoals gebruikelijk aan het duel met Markus Held, Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Niels de Vries en Jeffrey Klok.

Lycurgus verspeelt zes setpoints

De eerste set ging zeer gelijk op, maar richting de big points sloeg Lycurgus een gat (21-24). Toch wist de thuisploeg, mede door twee aces van Ramon Martinez-Gion, terug te komen.
Vervolgens verspeelde Lycurgus zes keer een setpoint. Dynamo was bij het eerste setpoint gelijk effectief: 29-27.
Taaij over Supercup: 'Deze wilden we heel graag winnen'

Lycurgus komt sterk terug

Dit liet Lycurgus zich in de tweede set niet nog een keer overkomen. De Groningers namen opnieuw afstand van de Apeldoorners richting het einde van de set, en nu sloegen ze bij het tweede setpoint succesvol toe: 21-25.
In de derde set kwam Lycurgus achter te staan, maar dankzij een 10-1 run van de Groningers werd er een aardige voorsprong opgebouwd (8-14). Die voorsprong stond ook bij het einde van de set op het bord. McCauley, die een belangrijke bijdrage had aan de run van Lycurgus, maakte de set in stijl af, met een ace: 19-25.
Lycurgus blokkeert een aanval van Dynamo
Lycurgus blokkeert een aanval van Dynamo © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Dynamo trekt de stand gelijk

Toch kwam de thuisploeg in het vierde bedrijf goed terug in de wedstrijd. Dynamo speelde met meer overtuiging en het thuispubliek liet ook meer van zich horen. Taaij kon het tij niet meer keren met diverse wissels, waardoor de set ruim verloren ging (25-18) en er een vijfde en beslissende set gespeeld moest worden.
Lycurgus-speler Coenen na winst Supercup: 'Dit voelt geweldig'

Vijfde set

In de vijfde set waren de Groningers duidelijk beter. Aanvankelijk ging het nog wel gelijk op, maar tegen het einde was Lycurgus doortastender: 10-15.
Klok: 'Deze heeft een extra randje'
In het nieuwe jaar
Dit jaar zijn er verder geen wedstrijden meer voor Lycurgus. De Groningers beginnen het nieuwe jaar op zaterdag 7 januari met een thuisduel voor de competitie tegen Numidia VC Limax.